István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Igazságügy- miniszter Úr! Kedves Képviselõtársaim! Köztudomású a bíróságok elõtt folyamatban lévõ perek nagymértékû elhúzódása, a polgári perekben hozott jogerõs ítéletek végrehajtásának szinte lehetetlensége.

Az elõzõ kormány igazságügy-minisztere 1991. március 12-én az országgyûlési képviselõk részére a bíróságok helyzetérõl és mûködtetési feltételeirõl írásban tájékoztatást adott. A bíróság helyzetét elemezve kiemelte, hogy az ítélkezés feltételei rendkívül rosszak. Nagy a bíróságok munkaterhe, katasztrofálisan hiányoznak a bíráskodás alapfeltételeit biztosító anyagi, technikai eszközök, az anyagi, erkölcsi megbecsülés hiánya miatt nagy a fluktuáció.

A miniszteri megállapítások értelemszerûen vonatkoznak a bírósági végrehajtásokra is. Részben az igazságügyi apparátus létszámfejlesztése és a bírák fizetésének emelése mellett sajátos módon 1994. szeptember 1-jén hatályba lépett úgynevezett új végrehajtási törvény a végrehajtásokban nem hozott változást. A bírósági végrehajtások bénultak. A már önálló végrehajtók munkája most is ellenõrizhetetlen, csak elenyészõ számban eredményes. Sürgetésre egy 20 milliós pertárgyú perben hozott jogerõs ítélet végrehajtását a végrehajtó azzal hárította el, hogy jobb lenne inkább abbahagyni, mert az adóson úgysem lehet behajtani. Más esetekben pedig a sürgetést a végrehajtók molesztálásnak tekintik - ezzel az ügy el van intézve.

Az új végrehajtási törvény a végrehajtókat ugyan érdekeltté tette a behajtásban, de úgy látszik, ez sem elég hatékony. Az érvényesíthetetlen állampolgári jogok nem jogok, hanem üres szavak, tartalmatlan papirosok. Mit kezdhet a pernyertes fél a nem végrehajtott kedvezõ ítélettel? (Általános zaj.)

Kérem az igazságügy-miniszter urat, adjon magyarázatot arra, hogy a már évek óta ismételt kifogáson túlmenõen miért nem hatékony a bírósági végrehajtás. Ellenõrzés alatt áll-e a végrehajtói tevékenység? Ha az adós lakhelye vagy munkahelye ismeretlen, megteszi-e a végrehajtó az azok felderítésére szükséges intézkedéseket? Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage