Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Elõször is engedje meg, hogy megköszönjem kitüntetõ bizalmát, hogy a háztartási tüzelõolajjal kapcsolatos lakossági kiadásokhoz történõ szociális célú hozzájárulás ügyében nem a népjóléti, hanem a pénzügyminiszterhez fordult.

Az elosztás módjáról készült, majd a kiegészítõ népjóléti miniszteri rendeletek tartalmazzák az ügy megítéléséhez szükséges összes fontos tényt.

A 31/1995-ös népjóléti miniszteri rendelet egyszerre igazodva a pótköltségvetési törvényben foglaltakhoz és az Alkotmánybíróság 1995. június 30-i döntéséhez, a differenciált szociális normatíva szerint osztotta el a települési önkormányzatok között a 3 milliárd forintot, s a tartalékba helyezett kétmilliárd forintot.

Jelzem, hogy a 3 milliárd forintot a településeknek 1995. október 20-án átutalták.

Mint ahogy a parlamentben a népjóléti miniszter úr korábban bejelentette, a népjóléti tárca újabb intézkedést tett a 2 milliárd forintnak a települési önkormányzatok részére történõ átutalására, kifejezetten a tüzelõolaj- felhasználások valós adatai alapján.

Ennek megfelelõen a népjóléti miniszter 41/1995. november 9-i NM rendelete értelmében a településeket a korábbi fûtési szezonban kiadott hto-utalványok arányában illeti meg a kiegészítés, melynek átutalása november 17-én történt meg. Ezzel az ön példájában szereplõ aránytalanság lényegesen mérséklõdött.

Ha már erre most alkalom kínálkozott, szeretném ismét aláhúzni, hogy 1996- ra a központi költségvetésben megfelelõ forrásátcsoportosítással 7 milliárd forint nagyságrendû pénzeszközt sikerült biztosítani egy megfelelõ támogatási rendszer kialakításához, mely támogatási rendszer keretében az ön által felvetett anomáliát remélhetõleg sikerül kiküszöbölni. Köszönöm kérdését. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage