Benkõ András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BENKÕ ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Torgyán József az FKGP november 11-i rendezvényén beszédében diadalittasan bejelentette, hogy pártja 92 százalékos arányban gyõzött a Tamásiban rendezett próbaválasztásokon, ahol 3500 ember adta le a voksát.

Az egyik kisgazdapárti vezetõ információja szerint úgy dobolták össze õket, hogy kik, hát a kisbírók.

Ilyen eredménnyel a rosszemlékû diktatúrákban volt divatos gyõzni. Bár Rákosi ingerült lett volna a hiányzó 7-8 százalék miatt... (Derültség a bal oldalon.)..., Torgyán József szerényebb, a 92 százaléknak is ujjong.

Az igazság az, hogy semmiféle próbaválasztás Tamásiban nem volt, kisbírók sincsenek már, dob is csak a fúvós és szórakoztató zenekarokban van. (Derültség.) Az ott élõ állampolgárok, még az FKGP tagjai is értetlenül, csodálkozva vették tudomásul a bejelentést és sértve érzik magukat, hogy ilyen politikai játszmák eszközévé degradálták õket.

Tudom, mert a körzet képviselõje vagyok és elvártam volna, hogy a pártelnök úr megköveti a tamásiakat, ezért nem szóltam eddig. Ilyen méltatlan helyzetbe az FKGP-t sem Gaál Gaszton, sem Eckhart Tibor, sem Nagy Ferenc nem hozta volna, akik szerintem tiszteletre méltó emberek.

Ha jól értesültem, a próbaválasztást a rendõri, az önkormányzati és az országos választási szerveknek be kell jelenteni, akik biztosítják az események feltételeit.

Belügyminiszter Úr! Egy kormányzati felelõsséggel nem rendelkezõ politikusnak csak saját lelkiismeretére kell hallgatnia, bár ekkorát lódítani illetlenség... (Derültség a bal oldalon.).., de nem jó, ha az államigazgatás felelõs vezetõi tartósan cáfolat nélkül hagynak ilyen kijelentéseket, pótolhatták volna, amit Torgyán József elmulasztott.

Tisztában vagyok azzal, hogy ilyen feladatot törvény nem ír elõ, de hiszem, hogy vannak nem törvény által elõírt kötelezettségei is az államigazgatásnak.

Belügyminiszter Úr! Figyelmetlen volt-e a Belügyminisztérium, amikor nem cáfolt? (Nagy taps a bal oldalon. - Kuncze Gábor dr. Torgyán Józsefhez: Te válaszolsz?)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage