Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Ház! Képviselõ Úr! Elnök Úr! Teljes mértékben egyetértek képviselõ úrral abban, hogy minél több helyen létesüljön kapu a szomszédos országokba. Valamennyi szomszédos partneremmel az elmúlt másfél évben ezen munkálkodtam. Számolnunk kell azonban azzal, hogy a meglévõ vasúti határátkelõhelyek forgalma bizonyos területeken meglehetõsen visszaesett, a losonc-drégelypalánki vonalon is igen kicsi a forgalom. Ilyen körülmények között jelenleg megfontolandó - szûkös anyagi viszonyainkat is tekintve - egy kifejezetten regionális célú határátmenet kiépítése.

A Drégelypalánk és Ipolyság között '68-ban elbontott vasúti pálya újjáépítésére 1993-ban már készült nyomvonal-vezetési vázlatterv. Ennek ellenére a vizsgálat megállapította, hogy az eredeti nyomvonalon semmiképp nem állítható vissza a vasút; idõközben ugyanis egy részére rátelepült a Szob felé vezetõ út, illetve a 2. számú út is. Ez utóbbi országos, illetve nemzetközi forgalmi közút, aminek szintbeli keresztezõdése nem jöhet számításba.

1993-ban kétoldalú tájékoztató jellegû tárgyalásokat is folytattunk, magam is személyesen szlovák miniszter partneremmel. Õk kifejtették, hogy nem ebben a fejlesztési irányban gondolkodnak. A kelet-nyugati, illetve az észak-déli irányú nemzetközi vasúti forgalom levezetését nem elsõsorban a Losonc-Csata, illetõleg a Vác-Zólyom útirányon át tervezik, hanem a fejlesztési elképzeléseik a Pozsony-Galánta-Zsolna-Kassa-Csap, illetve a Pozsony-Rajka- Szob irányba terelõdnek. E vonalszakasz építésére ezért jelenleg nem látok lehetõséget, a szlovák féllel kialakított közlekedési terveink között azonban szerepeltetjük, összefüggésben a két ország térségfejlesztésével. A közúti nyomvonal végleges kijelölésével egy idõben gazdasági és forgalmi elemzések alapján vizsgálható a vasútvonal megépítésének lehetõsége. Természetesen, ha van olyan vállalkozási forma, amiben ezt meg lehet építeni, azt nagy örömmel venném addig is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage