Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Messzemenõen megértem képviselõ úr jó szándékú aggódását, és azt is, hogy a pénzügyminiszter úrnak tette fel ezt a kérdést. Hónapokig tartó megbeszéléseink, tárgyalásaink folytak errõl - azt sem tagadom, voltak ebben ellentmondások is, de a közúti igazgatóságok szervezetének átalakítása a kormány ez évi júliusi, illetve augusztusi határozatai alapján folyamatban van, és megítélésem szerint ma már jól elõkészített. Ide értem a különbözõ szervezeti megoldásokat és a lehetséges változatokat.

Az átalakítás azért szükséges, hogy az Útalap mûködése megfeleljen az államháztartási reform követelményeinek és a kincstári rendszernek. Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy szorosan összefügg a kincstári rendszer átalakításával, anélkül valóban nem lett volna célszerû ez az átalakítás, ha ott nem alakul ki egy ilyen helyzet.

Célja, hogy megvalósítható legyen az utólagos finanszírozás, a kötelezettségvállalások és a teljesítés naprakész nyilvántartása. E törekvésnek megfelelõen leginkább a közúti igazgatóságok közútkezelõ közhasznú társaságokká való átszervezése javasolható. Számításaink szerint az átalakítás összes költsége az ön által említett 3 milliárd forinttal szemben mintegy 1,7 milliárd forint, és az összeg magába foglalja a társaság alapításához nélkülözhetetlen pénzügyi apportot is. A szervezeti átalakítás ráfordításai tehát a jövõben is lehetõvé teszik az országos közúthálózat folyamatos mûködését. Erre legkorábban április 1-jétõl, legkésõbb június 30-ától kerülhet sor, tehát lesz idõ a felkészülésre. Pénzügyminiszter úrral, illetve az illetékes vezetõkkel így állapodtunk meg, hogy legyen megfelelõ elõkészítés.

A vízügyi igazgatóságot illetõ átszervezéseket ugyancsak nem a jeges ár elõtt tervezik. Álláspontunk szerint ez a '94-es átszervezéssel jó irányba már megindult, és lényegében befejezõdött.

Szeretnék még annyit mondani, hogy a napokban sor került az összes közúti fõigazgatóval egy hosszú, mélyre ható tárgyalásra, és úgy tûnik, hogy megnyugodtak ebben, és tisztáztuk a pillanatnyilag felmerülõ összes vitás kérdést.

Köszönöm a kérdését, ami nagyon fontos volt. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage