Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A kereszténydemokraták a végszavazásnál a családi pótlék rendszerének átalakítására nemet mondtak. Mielõtt még az a vád érne bennünket, hogy nem akarjuk támogatni a családokat, a gyermekeket, szeretném leszögezni, hogy igent mondtunk minden olyan módosító javaslatra, amely a Bokros-csomagban megfogalmazottakhoz képest pozitív elõrelépést mutatott és kiemelt figyelmet fordított például a nagycsaládosokra, a tartósan beteg vagy értelmi fogyatékos gyermekekre, vagy a gyermekeiket egyedül nevelõ szülõkre.

De nemet mondtunk a diszkriminációra, arra, hogy ez az új rendszer - csorbítva bizonyos gyermekek alapvetõ jogait - különbséget tesz gyermek és gyermek között a szülõk jövedelmétõl függõen, vagy aszerint, hogy éppen hányadik gyermekrõl van szó. Mert számunkra minden gyermek egyformán fontos, és mi azt szeretnénk, ha minél több gyermek születne a különbözõ társadalmi rétegekben, például a középosztályhoz tartozó családokban is.

Nemet mondtunk a mérhetetlen jövedelmek mérésén alapuló rászorultsági elvû családipótlék-rendszerre, mert az apró csalásokra és teljesítmény- visszatartásra ösztönöz.

(20.40)

Nemet mondtunk arra az erõbõl való törvényhozási stílusra, amely a Bokros- csomag morzsáinak csupán presztízskérdésbõl való keresztülvitelérõl szól, s nem egy átgondolt, hatásaiban megvizsgált család- és gyermektámogatási reformot valósít meg. A kormány nemrégi döntéseinek ismeretében, korábbi ígéreteivel ellentétben kijelenthetjük, hogy ez a törvény az elsõ lépés a család-, az anyasági és gyermektámogatások teljes lerombolása felé.

Szeretném még azt mondani, egyetértek Szolnoki Andrea képviselõtársammal, hogy a gyermekszülés lehet egy család intim belsõ ügye, de az, hogy születnek- e gyermekek, a mindenkori társadalom közös felelõssége és ügye, és azzá kell válnia a nemzet mindenkori kormányának is. Köszönöm szépen. (Nagy taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage