Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mostani indoklást sajnos sokadszorra kell hogy elmondjuk. Emlékezzünk vissza arra, hogy a családi pótlék rendszerének változtatását elõször márciusban jelentette be a kormány - akkor még Bokros-csomag címén szerepelt. Akkoriban nemcsak jövedelemhatárhoz szándékoztak kötni a családi pótlék folyósítását, hanem vagyoni határhoz is kötötték volna a tisztelt kormánypárti képviselõk. Már akkor elmondtuk többször is a tisztelt Házban, az akkori általános és részletes vita alkalmával, hogy nem jó ez a javaslat, tévúton van a kormány. Akkor egyszer a tisztelt Ház elfogadta ezt a módosítást, de szerencsére az Alkotmánybíróság nem találta helyénvalónak, ezért új körben, valamikor augusztus végén újra napvilágot látott - akkor már másodszorra - a családipótlék-törvény tervezetének módosítása. Ezt a javaslatot másodszorra is visszavonta a kormány; idén most harmadszor került újra a Ház elé.

Nem értjük, hogy mire ez a makacsság, nem értjük, hogy miért megy újra fejjel a falnak a kormány, illetve a kormánypárti politikusok, amikor újra és újra makacsul, csökönyösen szeretnék a családi pótlék alanyi jogosultságát megszüntetni - és ez itt a lényeg. Ez az, amit a Fidesz-Magyar Polgári Párt elutasít, véleményünk szerint nem szabad a családi pótlék alanyi jogosultságát megszüntetni. Az összegtõl függetlenül van egy morális része is az alanyi jogosultságnak, üzenet a társadalom felé, üzenet a családok, az édesanyák, az édesapák felé: szükség van arra, hogy gyermeket vállaljanak és gyermeket neveljenek. Szükség van arra, hogy érezzék a politikum, a parlament, az Országgyûlés támogatását ezen a területen, hiszen - amint azt a kisgazdapárti képviselõ úr, Gyõriványi Sándor is elmondta - a magyar lakosság létszáma fogy. Ha önök másra nem is figyelnek oda, csak arra, hogy valamikor egyszer önök is nyugdíjasok lesznek, megöregszenek, vajon ki fogja akkor fizetni az önök nyugdíját? Ki fogja akkor befizetni ezeket a járulékokat, ha egyre kevesebb gyermek, egyre kevesebb fiatal lesz az országban az inaktív lakosság arányához képest?

Kormánypárti képviselõk többször elmondják: azért támogatják ezt a módosító javaslatot, mert igazságosabb lesz. Szerintünk a jövedelemhatár bevezetésével nem lesz igazságosabb a rendszer. Mivel itt nincs idõm, illetve többször elmondtuk, hogy miért nem igaz ez az állítás, ezért erre külön nem térek ki. Szeretném azonban az önök emlékezetébe idézni, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt benyújtott egy olyan módosító javaslatot, amely feltételezte, hogy a jövedelemhatár bevezetésre kerül, de javasoltuk, hogy maradjon meg az alanyi jogosultság... (Az elnök csengetéssel figyelmezteti a képviselõt a felszólalási idõ leteltére.) Röviden arról lett volna szó, hogy ötvöztük volna az alanyi jogon járó összeget a jövedelemhatárhoz kötéssel. Ezt önök nem fogadták el, ezért nem tudtuk támogatni a javaslatot. Köszönöm szépen. (Nagy taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage