Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja, mint ahogy már a családipótlék-törvény különbözõ módosítási kísérleteinél elmondta, nem támogathatja ezt a megoldást. Nem támogatja azért, mert az adminisztratív megoldás, amit ez a kormány választott, a legrosszabb megoldása a különféle szociális juttatások úgynevezett differenciálásának. Kedves képviselõtársaim, ez nemcsak a mi véleményünk, hanem az oly nagyon sokat emlegetett Világbanké is. Javaslom, olvassák el az anyagot, azt fogják találni benne, hogy az adminisztratív megoldást nem javasolják, mert ez a legdrágább és a legkevésbé céloz jól.

Elutasítottuk ezt a törvényjavaslatot azért is, mert az alkotmánybírósági döntések után úgy zúdít adminisztratív terhet másfél millió családra, hogy nem éri el azt a célt, amit kitûzött maga elé. Nem fog akkora megtakarítást eredményezni, mint amekkorát eredetileg terveztek, és ez már a mostani költségvetésben is látszik, hiszen a 85 milliárd helyett már most 94 milliárd forintos a családipótlék-kiadás. Ezzel szemben az adminisztratív kiadások igen jelentõs mértékben megnõnek. Másfél millió kérvényt kell elbírálnia az adminisztratív apparátusnak. Gondolják végig, mit fog ez jelenteni ügyintézési gyorsaságban!

Nem támogathatjuk azért sem, mert nem igaz, hogy erre azért van szükség, hogy a legrászorultabbakat jobban támogassák. Képviselõtársaim, a megvédett és legrászorultabb rétegek nem elõrelépnek, csak nem lépnek hátra, mert egyetlen fillérrel nem kapnak többet családi pótlékban akkor sem, ha 30 százalékos infláció sújtotta ezeket a családokat. Nem kedvezményez ez a törvény senkit, képviselõtársaim, csak vannak olyan rétegek, akiket nem sújt olyan mértékben, mint másokat. Álszent az indoklásuk, és legyenek tisztában vele, hogy ezt a társadalom soha nem fogja megköszönni!

Végezetül azért nem támogathatjuk és nem támogattuk ezt a törvényt, mert a kormány azon tervezését fejezi ki, amiben semmilyen formában nem veszi számításba a társadalom jövõjét. Nem veszi számításba azt, hogy a gyermek nemcsak egyéni, hanem társadalmi beruházás is - hogy ezt a nem túl szép szót használjam, ámbár közgazdászaink talán jobban értik. Nem támogathatunk olyan megoldást, amelyikben semmilyen formában nem fejezõdik ki az öt-tíz-tizenöt év múlva bekövetkezõ változás és a társadalom akkori állapota. (Az elnök csengetéssel figyelmezteti a képviselõt a felszólalási idõ leteltére.) Szûk látókörû, sõt vak az a kormány, amelyik egy-két évre tervez. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage