Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz frakciójának többsége tartózkodott a törvény végszavazásánál. 1990 óta végre sikerült felszámolnunk azt az ideiglenes állapotot, amely az emlékezetes Duna-gate ügy után keletkezett, és amely öt évig tartott hatályban egy olyan törvényt, amely igazándiból nem volt alkalmas ennek a területnek a szabályozására.

Önmagában az, hogy ez a törvényjavaslat a Ház elé kerülhetett, és hogy végül is a Ház többsége ezt elfogadta, a mi megítélésünk szerint is egy örvendetes fejlemény és remélhetõleg ezek után biztonságosabb, kiszámíthatóbb feltételeket fog teremteni mind a szolgálatok dolgozói, tagjai, mind pedig az állampolgárok szempontjából. A Fidesz ezt a vitát igyekezett komolyan venni, amit talán az is jelez, hogy a benyújtott módosító indítványok körülbelül 40 százaléka a mi frakciónktól eredt. Az pedig a kormánytöbbség kompromisszumkészségét minõsíti, mutatja - és ezt most nem negatív éllel mondom -, hogy ezeknek a módosító indítványoknak körülbelül egyharmadát beépítette ebbe a törvénybe.

Megítélésünk szerint azonban néhány lényeges ponton nem sikerült kielégítõ megoldást elérni. A módosító indítványaink a következõ problémák megoldását célozták volna. Egyfelõl, ahogy ezt a vitában jeleztük, szerettük volna, ha e törvény már tartalmazza a szolgálatok struktúrájának átalakítását. Ez egy késõbbi idõpontra tolódott. Szerettük volna a szolgálatok mûködése feletti ellenõrzés lehetõségeinek bõvítését elérni. Ezt kisebb siker kísérte a vártnál. Szerettük volna a titkosinformáció-gyûjtés engedélyezésének szabályozását szigorítani, valamint szerettük volna, ha a törvény kizárja azt a lehetõséget, hogy minõsített többséget igénylõ törvényeken kívüli szervezeteknek is módjuk legyen titkosinformáció-gyûjtõ tevékenységre, illetve e célból igénybe venni a titkosszolgálatokat. Ezt a törekvésünket sem sikerült valóra váltanunk.

Mindez indokolta azt, hogy sajnálatos módon nem tudtunk ennek a törvénynek az elfogadásában úgy részt venni, ahogy annak idején a honvédelmi és a rendõrségi törvény elfogadásában. Tehát nem tudtuk támogatni a törvényt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage