Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Régóta szükség volt erre a törvényre. Meg kell mondjam, az eredetileg benyújtott javaslattal az SZDSZ nagyon elégedetlen volt. A törvény új változatának benyújtását megelõzõen olyan egyeztetõ munka folyt azonban, amelyhez értékes segítséget nyújtott az adatvédelmi biztos is, és az a munka megteremtette a szolgálatok feladatkörének és ellenõrzésének azokat a szabályait, amelyek reményt nyújtanak arra, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a nemzet biztonsága érdekében és egyúttal az állampolgárok jogainak szigorú tiszteletben tartásával fognak tevékenykedni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kormány vállalta, egy éven belül felülvizsgálja a nemzetbiztonsági szolgálatok szervezeti kérdéseit, elmondhatjuk, hogy az igen gombot meggyõzõdésünknek megfelelõen nyomtuk meg.

Annál meglepõbbnek tartjuk, hogy a táblán látható szavazási eredmény tanulsága szerint és az elhangzottak szerint is az ellenzéki pártok részben nemmel szavaztak, részben tartózkodtak a szavazástól. (Zaj az ellenzék padsoraiban.)

Az elõzõ kormány azért nem nyújtotta be a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt, mert nem akart az ellenzékkel, mindenekelõtt az SZDSZ-szel a szolgálatok mûködésének szükséges korlátairól és külsõ ellenõrzésérõl alkudozni. Ma úgy tetszik, mintha az ellenzék kevesellné azokat a garanciákat, amelyekrõl kormányzó pártokként tárgyalni sem akartak. Tegyük hozzá, hogy az a törvény jelenlegi formájában éppen annyira a... (Zaj az ellenzék padsoraiból. Közbeszólás: Mi az, hogy minõsít!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage