Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum képviselõi többséggel nemmel szavaztak. Az általános vitában és a részletes vitában számtalanszor kifogásoltuk a törvényjavaslat alkotmányellenességét, kifogásoltuk, hogy a Házszabály szabályozási tárgyát vonta el a törvény, a Házszabálytól egy olyan tárgyat vont el, amelyet alkotmány biztosított a Házszabálynak.

A Magyar Demokrata Fórum álláspontja, hogy fontos és bizalmas feladatot látnak el az ország közjogi méltóságai: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyûlés elnöke. Azonban a törvényjavaslat szerint úgy minõsülnek védett személyeknek, hogy rájuk nem vonatkozik a nemzetbiztonsági ellenõrzés szabálya. A nemzetbiztonsági ellenõrzés pedig azt hivatott ellenõrizni, hogy a fontos személyek megfelelnek-e az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerû mûködéséhez szükséges biztonsági feltételeknek. E megfontolások alapján nem fogadta el képviselõcsoportunk többségében ezt a törvényjavaslatot.

Szót kell azonban ejtenem arról, hogy igen sok módosító indítványunkat elfogadta a kormánytöbbség és az elõterjesztõ. Azonban meg kell jegyeznünk, hogy a leglényegesebb pontokon - és ez a leglényegesebb két pont az alkotmánynak és a Házszabálynak való megfelelõség - nem találta meg az elõterjesztõ azt a módot, hogy összeegyeztethetõ legyen vele. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage