Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! A parlamenti és közéleti politizálás tisztasága érdekében kértem szót, és egyben eleget kívánok tenni Szekeres Imre frakcióvezetõ úr múlt heti felszólításának, hogy a parlament nyilvánossága elõtt válaszoljak napirend elõtti felszólalására. Természetesen a sajtóban is "megtettem" a válaszlevelemet. A nagyobbik kormánypárt az elmúlt idõszakban olyan módon támadta a KDNP-t, hogy véleményem szerint ezzel átlépte azt a határt, amely a parlamenti demokráciákban még megengedhetõ; másrészt, ami a legsúlyosabb, elõvette a bûnbakkeresés régi, jól bevált gyakorlatát. Ez veszélyt jelent a magyar parlamentarizmusban, ezért kell napirend utáni felszólalásomban erre a veszélyre a figyelmet felhívni.

Mi is történt valójában? (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ez az!) Fritz Péter képviselõtársunk, MSZP, nyílt levelet intézett Pancza Istvánhoz, a Kisgazdapárt megyei elnökéhez és hozzám, a KDNP megyei elnökéhez a reggeli Délvilág hasábjain. Már a nyílt levelet is megdöbbenéssel fogadta a közvélemény józanul politizáló része, mert idõben és térben össze nem illõ eseményeket mosott egybe, és támadott meg pártokat és vezetõket, ahelyett, hogy a nyilatkozókkal érdemi politikai vitát folytatott volna.

Nem is méltatnám válaszra érdemesnek ezt a durva támadást, ha nem láttam volna már akkor, hogy mirõl is van szó tulajdonképpen. Az MSZP rádöbbent, hogy képtelen kormányzati feladataival megbirkózni, ígéretei közül pedig szinte egyet sem tud beváltani. A polgári demokráciákban ilyenkor a széles konszenzuskeresés a szokásos és nem a durva támadás. Az MSZP viszont visszatért a régi, jól bevált gyakorlathoz, tehát bûnbakot keres. Bûnbak pedig az ellenzék, aki bírálni merészeli a szociálliberális kormányzat intézkedéseit, bûnbak az Alkotmánybíróság, mert egyre gyakrabban kénytelen hatályon kívül helyezni kormányzati, kormánypárti döntéseket - gondoljunk a Bokros-csomagra, amelyet az Alkotmánybíróság úgy szétszedett, hogy lassan már csak a csomagkötözõ zsineg marad. De bûnbak a pedagógustársadalom is, bár annak tüntetéseit kormánypárti képviselõ szervezi. Sorolhatnám tovább a bûnbakok sorát, de nem teszem, mert felszólalásom nagyon hosszú lenne.

Visszatérve tehát eredeti állításomra, hogy mennyire megalapozott az a kijelentésem, hogy itt egy jól kidolgozott, figyelmet elterelõ hecckampánnyal állunk szemben, legértékesebben Szekeres Imre frakcióvezetõ úr napirend elõtti felszólalása bizonyítja. Mert Szekeres úr még az ilyenkor szokásos minimális, kéthetes válaszadási idõtartamot sem tudta megvárni, hanem mindenféle antidemokratizmussal vádolta meg a Kereszténydemokrata Néppártot, amely - elõdjéhez, a Demokrata Néppárthoz hasonlóan - soha nem folytatott antidemokratikus gyakorlatot.

Mindez nem mondható el viszont az MSZP elõdpártjairól. Szekeres úr azt gondolja, hogy az ellenzék támadásával, ellenzéki pártok összemosásával és remélt megfélemlítésével elterelheti a figyelmet a kormányzó pártok demokratizmust veszélyeztetõ gazdasági és irányítási gyakorlatáról. Csak egy példa az elmúlt idõszakból: a személyi jövedelemadó körüli 48 százalékos koalíciós cirkusszal megpróbálják elterelni a figyelmet arról, hogy az adómentes sáv eltörlésével pontosan azokat a rétegeket hozzák nehéz helyzetbe, akiknek a választások során a legtöbbet ígérték.

Természetesen Fritz Péter és Szekeres Imre urak kérdéseire is válaszolok.

1. A KDNP elutasít minden diktatórikus eszközt, de minden parlamentáris eszközzel meg kívánja buktatni a jelenlegi kormányt.

2. Határozottan elutasítjuk, hogy az MSZP összemossa az 1945-tõl '48-ig, valamint az 1990-tõl '94-ig terjedõ idõszak parlamentáris demokráciáinak vélt vagy valós hibáit a kommunizmus és a létezõ szocializmus bûneivel, vagy azt, hogy a rendszerváltást 1994-tõl eredeztesse, és megkérdõjelezze az Antall- és a Boross-kormány demokratizmusát. A sztálini idõk stílusának ismérveit talán elõször saját pártjukon belül kellene megvitatniuk.

3. A jelenlegi kormánykoalíció pártjait nem számítjuk azon erõk sorába, akikre nyugodtan rábízhatjuk jövõnket.

Végezetül reagálnom kell a Rapcsák András képviselõtársamat ért támadásokra is. Megértem, hogy az MSZP még ma is nehezen viseli el azt a súlyos vereséget, amelyet a kereszténydemokraták mértek rá Hódmezõvásárhelyen. (Derültség az MSZP padsoraiban.) Nehezen viseli, hogy van rá példa... A 76 százalékos Rapcsák-eredmény és a 22 százalékos MSZP-s eredmény, azt hiszem, súlyos vereségnek tekinthetõ, hogy válaszoljak a kedves képviselõtársaim nevetésére. Folytatom tovább. Nehezen viseli, hogy van rá példa - ha csak helyi szinten is -, hogy lehet jobb, emberségesebb irányítást megvalósítani, mint amit a jelenlegi kormánykoalíció gyakorol. Kétségtelen, a polgármester úr kifejezései nem finomak... (Derültség az MSZP padsoraiban.) ..., de ajánlom figyelmükbe az egész riportot. Ha figyelmesen elolvassák, akkor talán azt is megértik, hogy tartalmával miért ért egyet a KDNP és a KDNP Csongrád megyei szervezete.

Végezetül azt javaslom, hogy a jövõben a kormányzás és az ország gondjaira koncentráljanak, és kíméljenek meg bennünket az ilyen demagóg levelektõl és parlamenti felszólításoktól. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage