Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A frakciónk nemmel szavazott, döntõen azért, amit az általános vitában érvként felhoztunk a törvényjavaslat ellen. Ez két ügy körül csoportosult, ami a törvényjavaslat két szabályozási pontjára vonatkozik. Álláspontunk szerint az egyik alkotmányosan értelmezhetetlen, a másik pedig alkotmányosan kivihetetlen.

Az alkotmányosan értelmezhetetlen szakasz arról szólna, hogy a bírói testületet az igazságügyi szervek jogállása illeti meg. A magyar alkotmányban nem találhatunk igazságügyi szervek megjelölést. A magyar jogrendszerben általában igazságügyi szervekrõl nem beszélhetünk, és általában az igazságügyi szerveknek nincs semmiféle jogállásuk. Ezt képviselõtársam is elismerte a vitában. Nem véletlen, hogy a vita ezen szakaszára nem reflektált.

Az igazságszolgáltatásnak van szervezete, van jogállása az Igazságügyi Minisztériumnak. Hozzáteszem, az igazságszolgáltatás szervezetével kapcsolatos valamennyi törvényhez kétharmados többség szükséges. Ez volt az egyik érvünk.

A másik érvünk a bírák mentelmi jogával kapcsolatos. Ez az immunitáshoz kapcsolódó olyan alapvetõ és alkotmányosan védendõ terület, ahol a jogalkotó szintén kétharmados szabályozzással hozza meg - akár a bírák, akár az országgyûlési képviselõk tekintetében - a döntését.

Összesen ez a két alkotmányos aggályunk volt az, amellyel meg kívántuk akadályozni, hogy az eredeti törvényjavaslat körül is bábáskodó volt igazságügy-miniszter úr még egyszer ugyanabba a folyóba lépjen, azaz alkotmányosan értelmezhetetlen vagy alkotmányellenes törvényjavaslatot terjesszen elõ. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage