K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FGKP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az 1993. évi II. törvény úgy rendelkezett a földkiadó bizottságok vonatkozásában, hogy ez év december 31-ig mûködhetnek, és ez az idõpont - a mûködési idõ - nagyon közel van. Ugyanakkor nem tudták betölteni a szerepüket, a feladatukat nem tudták oly mélységig ellátni, mint ahogy szükséges lett volna.

Ezért a törvényjavaslatunk azt célozta, hogy ezt az idõpontot meg kell hosszabbítani. Korábban egy évvel szerettük volna meghosszabbítani, de kompromisszum alapján abban állapodtunk meg, hogy legalább 6 hónapos határidõvel hosszabbítjuk meg azt az idõpontot, amelyen belül a földrendezõ és földkiadó bizottságok még mûködhetnek.

Azért is indokolt, hogy mûködjenek, mert hiszen tudjuk, a gazdaságnak nagy szüksége volna arra, hogy tisztázottak legyenek a tulajdonviszonyok. A tulajdonviszonyok kaotikus volta azt eredményezi, hogy a mezõgazdaság nem tud beindulni, üzemelni éppen azért, mert nem tud hitelt felvenni , és egyéb okok miatt is nehézségeket jelent a föld rendezetlen volta.

A vidék nagyon nagy várakozással várja tõlünk azt, hogy lehetõvé tegyük a termelõszövetkezeti tagság azon jogát, amelynek alapján a földrendezést kérhetik. Eddig nem tudták rendezni a tulajdonjogot, pláne a telekkönyvbe nem jutottak el azok a határozatok, amelyek megszülettek. Az országban pillanatnyilag nagyon sok rendezetlen tulajdon van, és talán csupán egynegyed vagy egyötöd részük az, ami eddig az idõpontig lerendezõdött.

A törvényjavaslatunktól azt várnánk, hogy ez a 6 hónapos határidõ gyorsítja az ütemet. Ugyanis korábban sok esetben meg kellett változtatni a bizottságok személyi összetételét és a földkiadás tekintetében új bizottságokat kellett választani.

(14.40)

Tehát ezeken a nehézségeken ma már túl vagyunk, most azt lehet mondani, hogy mûködõképesek volnának a földkiadó bizottságok, csupán ez a határidõ akadályozza ilyen tekintetben. Lehetõséget biztosít a törvényjavaslatunk arra, hogyha a rendezés megtörtént, akkor megszüntethetõ legyen a földrendezõ bizottságoknak a mûködése korábban is. De lehetõséget biztosít arra az esetre, hogyha nem fejezõdne be 1996 júniusáig, június 30-áig teljes egészében ez a rendezés, folyamatban lévõ ügyek vonatkozásában a közgyûlésnek a szerepében, a közgyûlésnek a hatáskörében meg lehetne hosszabbítani ezt az idõpontot egészen 1996. december 31-éig.

Én azt hiszem, hogy e méltányolandó kérdések rendezése nagy megnyugvást keltene a késõbbiek során a lakosságban a mezõgazdaság üzemképességének a fokozásában. Én arra kérem a képviselõtársaimat, hogy gondolják át, és vegyék figyelembe ezeket az általam elmondott indokokat, hisz azt hiszem, hogy ez párton felüli álláspont is lehet olyan tekintetben, hogy mindenkinek, minden egyes képviselõnek feladata, illetve kötelessége, és ha együtt érez a mezõgazdasággal, akkor szükségszerûen azt kell mondani, hogy jó célt szolgál, amennyiben megszavazza ezt a törvényjavaslatunkat.

Én kérem, hogy szíveskedjenek képviselõtársak ezt átgondolni, átérezni, és ilyen értelmû szavazatot kérek. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage