Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvény a részarány- tulajdonosok közül választott földkiadó bizottsági tagokat hatalmazza fel azzal a joggal, hogy a részarány-tulajdonosok termõföldterületeit kijelölje. Ez egy rendkívül bonyolult, nehéz munka, sokféle érdeknek kell megfelelni annak, aki ezt a döntést vállalja, és nagyon nagy felelõsséget jelent ez különösen a közösség, egy-egy település részarány-tulajdonosai között.

A földkiadó bizottságok munkája ezek miatt az okok miatt elhúzódik. Egy évvel ezelõtt is láttuk ezt, akkor tûztük ki ezt a határidõt. Most mégis ismét döntenünk kell.

Két lehetõség közül választunk: vagy ismételten meghosszabbítjuk a földkiadó bizottságok döntési jogosítványainak a végsõ határidejét, vagy pedig hatósági döntési körbe vonjuk ezt. Mindenképpen az a kedvezõbb megoldás, hogyha maguk a részarány-tulajdonosok döntenek ezekben a rendkívül fontos kérdésekben. Semmiképpen sem lenne jó, ha hatósági eljárást vezetnénk be általában most, amikor még van esély arra, hogy a részarány-tulajdonosok megbizottai megfelelõ döntéseket hozzanak.

A beterjesztett törvényjavaslat ennek a célnak megfelel, eszközeiben alkalmas lehet arra, hogy a földkiadó bizottságok munkája sikeresebben befejezõdjék a legtöbb területen.

Mi készülünk arra, hogy a földkiadó bizottságok munkájához az eddigieknél sokkal hatékonyabb, nagyobb mértékû támogatást adjunk. Ehhez megadja a lehetõséget, hogy a kárpótlás, a földkárpótlás zöme március végéig befejezõdik. Ezért a törvényjavaslat elfogadását támogatjuk. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage