Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja igent fog mondani erre a törvényjavaslatra. De ebben az esetben is azt mondom, ahogyan Bogárdi Zoltán fogalmazott, nem jókedvünkben és nem örömünkben, hanem azért, mert méltányoljuk az elõterjesztõk tiszteletreméltó tûzoltó szándékát. Ugyanis õk észrevették azt, amit a kormány nem vett észre, hogy lejár a határidõ, és félúton marad a munka. (Zaj a bal oldalon.) Nagyon szépen kérem képviselõtársaimat, hogy hallgassanak végig, és utána módjuk lesz ellenvéleményüket kifejteni.

Méltányoljuk tehát a szándékot, de kifejezzük aggályainkat is. Helyesebb lett volna, ha a kormány már év közben, észlelve a már egyszer meghosszabbított határidõ elégtelen voltát, hathatós eszközöket biztosít ahhoz, hogy ez a munka érdemben továbbfejlõdjék. Hathatós eszközöket jogi szabályozásban is, intézményi szabályozásban is és anyagiakban is. Nemcsak a határidõrõl van szó itt ugyanis. Aggályos az, hogy a meghosszabbított határidõ a továbbiakban sem lesz elegendõ önmagában ahhoz, hogy ez a munka befejezõdjék. Nem lesz elegendõ, mert érzéseim szerint csak a tehetetlenség lehetõségét fogja egynéhány hónappal újra hosszabbítani. Teret adunk ezzel az ellenérdekelt felek további méltatlan küzdelmének. Mert errõl is szó van itt, képviselõtársaim.

A költségvetés sem az FM-hivataloknak, sem a földhivataloknak nem adott pluszforrásokat ehhez a munkához, ennek a munkának a meggyorsításához.

Van egy másik dolog, most napirenden lesz a dekoncentrált szervezetek, így az FM-hivatalok átszervezése is. Ez az átszervezés még akkor is, ha ugyanabban az épületben, ugyanazon az emeleten maradnak azok a hivatalnokok, akiknek ez a dolga lesz, vissza fogja vetni a munkát. Nagyon szeretném, és szeretné képviselõcsoportunk, ha a kormány erre figyelne. A földmûvelésügyi hivatalok a tavaszi módosításkor kaptak ugyan feladatot, de nem kaptak ehhez megfelelõ hatáskört. Egyetlen példával engedjék meg, hogy ezt illusztráljam.

(14.50)

A földmûvelésügyi hivatalok másodfokú elbírálást végeznek, de kizárólag eljárási szempontból. Módjuk van arra, hogy megsemmisítsék a határozatot, és legtöbbször elõlrõl kezdõdik a huzavona.

Nincs módjuk az FM-hivataloknak az elsõfokú földkiadó bizottsági határozat megváltoztatására, s ez nagy hiba.

Az elõterjesztéshez azért nem tettünk módosító javaslatokat, mert azok az aggályok, amelyeket felsoroltunk és amelyeket illetõen módosító indítványokkal lehetett volna élni, az 1993. évi II. törvény javaslattal nem érintett részeire vonatkoznak, tehát így nem volt mód a korrekcióra.

Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja kezdeményezni fogja a munka meggyorsítása érdekében - akár többpárti önálló képviselõi indítvány formájában is - a törvény érdemi módosítását azért, mert mi is fontosnak tartjuk az agrárgazdaság kiegyensúlyozott mûködésének a biztosítását. Itt most klasszikusunkat idézem.

Szeretném szaván fogni Lakos László miniszter urat majd egy fél év múlva, és remélem, nem lesz szükség azonnali kérdésre vagy interpellációra, valóban megteszi az agrárkormányzat azokat a pluszintézkedéseket, amelyek a munka javításához szükségesek.

Szeretném miniszter úr figyelmét felhívni arra, hogy nemsokára befejezõdnek, egyre ritkábbak a kárpótlási földárverések, jó volna tudni, hogy azt a nagy szellemi erõt nem lehetne-e e munka gyorsítására, javítására felhasználni. Erre vonatkozóan nem látunk még koncepciót. Ezzel az igénnyel mondunk "igen"-t a két elõterjesztõ törvényjavaslatára.

Mivel utolsó munkanapunk van az ünnepek elõtt, engedjék meg képviselõtársaim, hogy mindenkinek boldog karácsonyt és reményteljes új esztendõt kívánjak. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage