Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Független Kisgazdapárt az általános vitában kifejtette már véleményét, és elmondotta azt, hogy azoknak az alapoknak az összevonása - pontosabban három alap összevonása -, amelyek nem a munkaügyi tárca mozgásterét, hanem a Pénzügyminisztérium mozgásterét növelnék, tulajdonképpen nem szolgálja azt az ügyet, amelyet a magyar munkaügy megújítására fontosnak tartunk. Ezért jobban örültünk volna, ha a foglalkoztatási törvény módosításának keretében jelentkeznek ezek a problémák.

Elmondottuk azt, hogy kétségbeejtõnek és a szociális jogok újabb nyirbálásának tartjuk, amikor a munkakezdõ, pályakezdõ fiatalok munkanélküli- segélyét elutasítja ez a módosító javaslat. Holott 1932-ben éppen szociáldemokrata javaslatban tették kötelezõvé a munkaadók számára, hogy a munkakezdõ fiataloknak akkor háromhónapos további foglalkoztatását biztosítsák. Meg kell mondani, hogy ennek az ipartörténetben nagy hagyományai vannak, hisz korábban a segédvizsgák letétele után "valcolni" küldték a fiatal szakmunkásokat, ami azt jelentette, hogy egy-két évi vándorlás során mélyíthették el szaktudásukat és felkészültségüket.

(15.10)

Most kitesszük õket az utcára, szakmájukat nem gyakorolhatják, holott ez feltétlenül szükséges lenne. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsorából.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage