Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tudom, hogy népszerûtlen leszek, hogy élek ezzel a joggal... (Közbeszólások: Á, nem! - Szórványos taps.).., köszönöm szépen, mégis úgy gondolom, hogyha az adófizetõk zsebébõl kivett mintegy négymilliárd forintnyi összeg sorsáról szavazunk, akkor néhány percben érdemes a frakcióknak megindokolni, hogy miért döntöttünk úgy, hogy ezt az összeget megszavazzuk abban a felosztásban, amely elõttünk van.

Elõször is arra szeretnék utalni, hogy a tavalyi költségvetés során elõször sikerült elérni, hogy az egyházak ne március, április táján jussanak ehhez a számukra létfontosságú költségvetési támogatáshoz, hanem már január elején.

Most másodszor is sikerült az egész Ház, mind a hat párt együttmûködésével idõben megszavaznunk ezt a határozati javaslatot, aminek következtében az összegek már januártól átutalhatók lesznek.

A Szocialista Párt azért szavazta meg ezt a határozati javaslatot, mert az egyházak mûködését igen fontosnak tartjuk, és mindaddig, amíg egy korszerûbb, modernebb egyházfinanszírozási módszert nem sikerül ebben a Házban konszenzussal kialakítanunk, addig az 1990 táján kialakult finanszírozási rendszeren belül, annak kereteit megtartva biztosítjuk továbbra is az egyházak állami támogatását.

Ugyanakkor természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy az egyházak állami támogatására hosszú távon - hangsúlyozom: hosszú távon - egy ennél korszerûbb, modernebb módszert dolgozzunk ki, ennek azonban megítélésünk szerint négy feltétele van.

1. Csakis az egyházakkal való egyetértés alapján érdemes és szabad ilyen reformokat kezdeni.

2. Az új, megreformált módszerben nem juthat kevesebb pénz az egyházaknak, mint az eddigi hagyományos módszer szerint.

3. Mindenfajta változtatásnak az egyház és az állam szétválasztása irányába kell mutatnia.

4. Ezt a feltételt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni: Nem lehet, nem szabad olyan finanszírozási módszert bevezetni, amely az egyházakat egyfajta profittermelõ vállalattá, vállalkozássá fokozná le. Nem kényszeríthetjük az egyházakat arra, hogy csak és kizárólag piaci eszközökkel szerezzék meg megélhetésük, mûködésük feltételeit, ezért amíg jobb, korszerûbb módszert konszenzussal nem alakítunk ki, addig el kell fogadnunk ezt a módszert.

Végül pedig karácsonyhoz közeledvén, engedjenek meg, hogy egyetlen gondolatot kifejezzek a Szocialista Párt és az egyházak viszonyáról, amelyet nagyon fontosnak tartok.

Halász Pius. a kiváló katolikus szerzõ mondja: "Fiatal az, akinek több a reménye, mint az emléke." Azt hiszem, hogy ezt mind az egyházakról, mind a Szocialista Pártról elmondhatom. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage