Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Valószínû, ennek a nagy rutinmunkának tudható be, hogy egy ilyen mechanizmusban elsikkadt a lényeg. Megítélésünk szerint a költségvetés nem csupán egy könyvelõi feladat, hanem a legfontosabb célja, hogy a gazdasági növekedést segítse elõ, a beruházási és a termelési kedvet ösztönözze, mert csak így érhetjük el, remélem, mindannyiunk közös célját: a meglévõ szociális gondok enyhítését, az igen magas adók csökkentését és a gazdasági növekedés ismételt megindítását.

A jelenlegi koalíció számára a büdzsé elkészítésében, sajnos, egyetlen szempont létezett: a bevételi és a kiadási oldal különbsége, azaz hogy a hiány ne haladja meg a kormány által megengedhetõnek vélt szintet. A pénzügyminiszter úr többször kinyilvánította - bár nincs most jelen -, hogy nincsenek egyéb eszközei a gazdaság rendbetételére; mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy nem ismer és nem használ egyéb eszközöket.

Ugyanis a jelenlegi koalíció két eszközt alkalmaz: egyrészt az adók és a közterhek emelését, másrészt a kiadási tételek csökkentését, vagyis az elvonást - azaz a rászorulóktól, a kultúrától, a fejlesztéstõl, a honvédelemtõl és nagyon sok helyzettõl való elvonást -, tekintet nélkül arra, hogy az ország hosszú távú érdekeit ez hogyan befolyásolja.

Reméljük, hogy a költségvetés vitája során nyilvánvalóvá vált a Magyar Demokrata Fórum álláspontja és véleménye, amely a termelést és a beruházásokat ösztönzõ és a terhek növelését ellenzõ véleményben nyilvánult meg. Úgy látjuk, hogy a kormány nem vette kellõ súllyal figyelembe azt, hogy nemcsak a jövedelemelvonással, a kiadások lefaragásával, hanem elsõsorban a jövedelemtermelõ képesség növelésével lehet és kell csökkenteni a pénzügyi egyensúly hiányát.

Véleményünk szerint a megoldás kulcsa a gazdaság teljesítõképességének növelésében keresendõ. Tekintettel arra, hogy ez a költségvetés még egy szerény kísérletet sem tett e feltételek megteremtésére és elõsegítésére, ezért a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja nem tudja támogatni, nem fogadta el ezt a költségvetést. Köszönöm a figyelmét... - annak, akiét megkaptam. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage