Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A jövõ évi költségvetés nem felel meg az ország érdekeinek, ezért számunkra elfogadhatatlan.

Az egyoldalú megszorító politikát folytatva kizárólag a külsõ és belsõ egyensúly lefaragására összpontosít.

Nem veszi figyelembe, hogy elsõsorban a jövedelemtermelõ-képesség erõsítésével lehet csökkenteni a költségvetés hiányát, mivel ezt nem a lakossági túlfogyasztás, hanem a szerkezeti és technikai elmaradottság okozza.

A költségvetés nem segíti elõ a gazdaság fejlõdését, a bruttó hazai termék növekedését, ami nélkül pedig elképzelhetetlen a kibontakozás.

Nem támogatja eléggé az exportot, ugyanakkor a belsõ piac összeomlásához vezethet.

A lakossági terhek növelése mellett hiányzik belõle a feketegazdaság elleni hatékony fellépés.

Veszélyezteti a társadalmi stabilitást, elszegényedéshez, a középosztály további lecsúszásához vezet.

A bevételi oldal jelentõs tételét képezõ személyi jövedelemadó a lakosság és a vállalkozók újabb megsarcolását jelenti, ugyanakkor alkotmányellenes is, mivel az egyéni vállalkozókat kizárja az adójóváírásból.

Frakciónk támogatta azt a módosító indítványt, mely a tervezetten felüli privatizációs bevételeket az adósságteher csökkentésére kívánja felhasználni. Ennek legfõbb indoka, hogy ez az infláció és a kamatterhek csökkentése irányába hat, ami mindenképpen jótékony hatású az egész gazdaságra.

Ugyanakkor az összegek ismeretében készek leszünk a jövõ évben megvizsgálni és esetleg támogatni minden olyan módosítást, mely ettõl konkrét és támogatandó célok érdekében eltér. Ilyen lehet természetesen a gazdaságfejlesztés, az igazságosabb bérek kialakítása, a szociális biztonság erõsítése.

Magát a költségvetést viszont nem tudtuk támogatni, a már felsejlõ pótköltségvetés árnyékában határozott "nem"-mel szavaztunk.

Köszönöm figyelmüket! (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage