Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Ház! Néhány év múlva, ha valakit megkérdeznek arról, mire emlékszik vissza az 1996-os költségvetés vitájából, akkor több dolgot említhet.

Megemlítheti azt például, hogy a beterjesztés és magának a vitának a folytatása jó néhány törvénytelen, törvénysértõ körülmény között történt.

Nem terjesztett be a kormány adótörvényt, nem volt tb-költségvetés és a sokat emlegetett, hangoztatott érdekegyeztetés folyamata pedig a vita alatt folyt úgy-ahogy.

Ez az érdekegyeztetés egyébként teljes kudarcot vallott. Nem véletlen, hogy a költségvetési vita alatt jó néhányszor került sor többezres tüntetésre. A magyar történelemben elõször, idén decemberben általános pedagógussztrájkra is sor került.

Nyilván hosszú ideig emlékezetes marad, hogy a privatizációs bevételek ügyében a kormánypárti frakciók leszavazták a kormányt és a miniszterelnököt. A miniszterelnök kudarcához képest már alig érdemel említést is, hogy a koalíciós partnerek nem tudtak megállapodni a legfontosabb adótörvény kérdésében és képtelenek voltak a megegyezésre. Amiben pedig meg tudtak állapodni, abban nem volt sok köszönet. Többek között így például jövõre a társadalom jó része, a gyermeket nevelõk jó része nem kap majd családi pótlékot.

Fel lehet tenni azt a kérdést, tisztelt Ház, vajon milyen célok vezérlik azt a kormányt, amely a népességcsökkenés, az aktív lakosság számának csökkenése és egy elöregedési tendencia idején megvonja a családok jó részétõl a gyermekvállaláshoz szükséges támogatást.

Mindezeken túl, tisztelt Ház, a Fidesz-Magyar Polgári Párt számára nem elfogadható az a költségvetés, amely elvon a vállalkozásoktól, növeli az adóterheket, és mindezt úgy, hogy közben a belsõ piacot szûkítve, tartós reálbércsökkenést valósít meg.

Ez a költségvetés, tisztelt Ház, tovább rontja a gazdasági növekedés feltételeit, visszafogja és lelassítja az amúgy is szerény mértékû elmozdulást.

Ennek tudható be, hogy a legfejlettebb tõkés országokat tömörítõ OECD legutóbbi jelentése alapján Magyarországot már jóval hátrább sorolják. Megelõznek minket a csehek, a lengyelek és a szlovákok is. A mai lapok pedig közlik a Wall Street Journalnak azt a felmérését, ami ugyanezt a felmérést tükrözi azzal a különbséggel, hogy itt már Szlovénia is megelõz bennünket.

Mindezekre a lépésekre tehát a Fidesz parlamenti frakciója "nem"-mel szavazott.

Mi nem kívánunk statisztálni ahhoz a tartós lecsúszáshoz, amely egyre távolabb tolja az ország szempontjából oly kívánatos európai csatlakozást.

Mi nem kívánunk statisztálni ahhoz, hogy ez a folyamat tartóssá váljon. Módosító indítványainkat megtettük, ezeket a tisztelt Ház kormánypárti, MSZP- SZDSZ koalíciós többsége leszavazta.

Ezért tehát a '96-os költségvetésért minden tekintetben a felelõsség az MSZP-SZDSZ-koalíciót terheli. Köszönöm! (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage