Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Miniszterelnök úr lényegében egy sikertörténetet akar a parlament számára elfogadhatóképpen elõadni, és arra hivatkozott, hogy a Világbank szakértõi véleménye az általa elmondottakat alátámasztja. (Felzúdulás a bal oldalon és középen.)

Ugyanakkor felhívom az igen tisztelt miniszterelnök úr figyelmét arra a tényre, hogy ön egy teljesen eladósodott országnak a miniszterelnöke. Hogy jut önnek egyáltalán a tudatáig az a gondolat, hogy ön a hitelezõket képviselõ bank véleményére alapozza saját álláspontját?! Ez egy olyan képtelenség, miniszterelnök úr, amely, remélem, elõbb-utóbb az ön tudatáig épp úgy el fog jutni, mint az a tény, hogy ön megint kényszerpályára hivatkozik, mintha valami kényszerítõ eszköz vagy kényszerítõ körülmények hatására cselekedne, holott önnek cselekvõképességgel kell rendelkeznie, hiszen ön miniszterelnökként jár el. Tehát az önmaga által választott tévúton halad ön, nem pedig egy kényszerpályán, amelyet azért igyekszik sugallni a társadalomnak, hogy azt a képzetet keltse, mintha itt senki nem tudna semmit tenni ebben az országban.

Úgy gondolom, hogy - az ön állításával ellentétben - a gazdaságban nincs fordulat, óriási az infláció, nincs gazdasági növekedés. Még az sem jutott el a tudatukig, hogy egy ország gazdaságának természetes állapota a növekedés és nem a restrikció. Ami GDP-emelkedést állítanak, azt statisztikai adatokkal alátámasztani nem tudják, hiszen ma Magyarországon semmiféle megbízható statisztikai adatszolgáltatás nincs. Nem tudom, mibõl gondolja az életszínvonal-emelkedést. Vajon a patikai sorban állások nagyságából következtet erre, vagy a fogatlan oroszlánok helyzetébõl, amelyen legfeljebb akkor változtat, ha miniszterelnök úr foga is fájni kezd, és tudatába hatol, hogy vajon milyen körülményeken kellene e téren változtatásokat elérni? De legyen szabad arra hivatkoznom, hogy óriási a munkanélküliség, a munkanélkülieknek legalább egyharmada pályakezdõ fiatal, miniszterelnök úr, a munkanélkülieknek legalább a fele több éve munkanélküli. S úgy gondolom, az állítólagos stabilizációt pedig a legszegényebb rétegekkel kívánják megfizettetni, azokkal, akik messze a létminimum alatt élnek.

Nem tudom, miniszterelnök úr melyik országból vette példáit, de engedje meg, hogy Magyarországgal kapcsolatban arra a nem vitás tényre hívjam fel a figyelmét, hogy iskolás gyerekeink közül ma minden tíz kisiskolásból hét reggeli nélkül megy el a legfrissebb statisztikai adatok szerint... (Felzúdulás az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.).., szabályosan éhezik iskolásgyerekeink egy tekintélyes része. S akkor még nem szóltam a falusi lakosság elkeserítõ helyzetérõl, ahol olyan kétségbeejtõ állapotok alakultak ki, amikor is tömegesen nem jutnak hozzá a legszükségesebbekhez. (Folyamatos zaj.) S engedje meg, hogy hivatkozzam még arra, hogy tömeges fagyhalálnak esett áldozatául ebben az évben nagyon sok hajléktalan. A koldusok ellepték a földalattikat, ellepték a melegedõhelyeket. Úgy gondolom, miniszterelnök úr, ez nem sikertörténet, hanem egy elszomorító, Magyarországhoz méltatlan történet.

Úgy gondolom, miniszterelnök úrnak most már végre be kell látnia: teljesen alkalmatlan ön is és kormánya is a kormányzati feladatok ellátására, mert az egyetlen sikertörténetük az, hogy elkótyavetyélik az ország vagyonát, ugyanakkor ellehetetlenítik az ország jövõjét. Úgy gondolom, miniszterelnök úr... (Zaj a bal oldalon és középen.).., nekünk tiszta lapokkal kell játszanunk. Mi nem olyan lefordított kártyákkal kívánunk a nép elé állni, mint önök, ezért nem csinálunk belõle titkot ... (Az elnök csengetéssel jelzi az idõ lejártát.)... - igen, befejezem, elnök úr -, hogy mi ez év március 14-én este megtartjuk kormánybúcsúztató nagygyûlésünket. (Derültség az MSZP padsoraiban.) És hogy addig tudja miniszterelnök úr, melyik úton kell járnia, átadom az alternatív gazdasági programról készült kisgazda-kiadványt. Ha ezen az úton fog járni, jó úton fog járni, és nem lesz ilyen koldus az ország. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban. - Derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage