Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az, amit néhány perccel ezelõtt hallhattunk a miniszterelnök úr szájából, nem új számunkra.

(Dr. Torgyán József miniszterelnökhöz lépve egy kiadványt nyújt át.) Egyetértek Isépy Tamással abban, hogy a kormánynak a sikerpropagandája az elmúlt másfél hónapban lényegében minden eddigi rekordot felülmúlt.

A polgárok, akik ezt a sikerpropagandát a tévé elõtt ülve voltak kénytelenek elszenvedni, persze nehéz helyzetben voltak, és ebbõl a szempontból az itt ülõ képviselõtársaimnak könnyebb a helyzetük, mert a polgárok legfeljebb saját vagyontárgyaikban tehettek kárt a hírek hallatára, míg mi, ellenzékiek a kincstári optimizmus alaptalan megnyilatkozásaira válaszolhatunk és visszautasíthatjuk ezt a propagandát.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter az elmúlt másfél hónapban rendre összekeverte saját személyes boldogulását az országéval. Ennek az országnak kevés olyan polgára van, aki tavaly úgy tudott állást váltani, hogy 16 milliót keresett ezzel az állásváltozással. (Felzúdulás az MSZP padsoraiban.)

A kormánykoalíció mindkét pártjának képviselõi újabban azzal riogatják az országot, hogy a '95-ös év a fordulat éve volt vagy a '96-os év a fordulat éve lesz. Ez baljós jövendölés. Itt is elhangzott a miniszterelnök úr szájából. Ha nem tudnák, a "fordulat éve" szóösszetétel történelmileg foglalt, történelmi jelentést hordoz, mégpedig azt, hogy ebben az évben számolták fel a fiatal magyar demokráciát. Errõl ugyanolyan modortalanság beszélni, mint "Kitartás!" kiáltással köszönteni valakit. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Az elõbb elhangzottakkal kapcsolatban miniszterelnök úr hosszan beszélt a gazdasági növekedésrõl. Meglehetõsen furcsa egy olyan politikus szájából, akinek pártja hosszú idõn keresztül a tényekkel szemben azt állította, hogy nincs gazdasági növekedés, miközben a valóságban ez 3-4 százalék volt. Azután azt mondták, hogy van, de egészségtelen, ezért vissza kell fogni. Most pedig kiderül, hogy milyen jó, és hogy ennek a kormány az oka.

Tisztelt Ház! Miniszterelnök úr gazdasági javulásról beszélt. A Fidesz szerint ez megalapozatlan. Idézném a Központi Statisztikai Hivatalnak néhány adatát - ezek megdöbbentõ adatok:

1995-ben tovább csökkent a lakosság fogyasztása. Az élelmiszer-fogyasztás mintegy felével esett vissza; a ruházkodásra 13 százalékkal kevesebbet költöttek a magyar polgárok; gyógyszerre 25 százalékkal többet ugyan, de 16 százalékkal kevesebb gyógyszert kaptak mindezért.

(16.00)

A Fidesz szerint képtelenség oly módon gazdasági növekedésrõl beszélni, ahogyan a kormánykoalíció teszi, miközben a fogyasztás csökken és a polgárok évrõl évre kevesebbet fogyasztanak. Hogy lesz ebbõl növekedés?

Ami pedig a polgárok jövõképét illeti, szintén nem osztoznak abban a derûlátásban, amelyet a miniszterelnök úrtól hallhattunk.

A miniszterelnök úr azt mondta, hogy hamarosan, belátható idõn belül érezhetõ lesz a javulás. Ebbõl a lakosság számára eddig még egy elõre bejelentett biztos pont látszik, hogy a javulás újabb gázárememelkedés álruhájában fog megjelenni októberben.

A miniszterelnök úr azt mondta, és azt állítja a kormánykoalíció, hogy '96 az eddigi gazdaságpolitika folytatásának az éve lesz, amely meghozza a stabilitást.

A Fidesz szerint ez megalapozatlan. A Fidesz szerint 1996 a hónapokra kiosztott csapások éve lesz. Ebbõl már sok minden látszik, hogy csak az elsõ három hónapot idézzem elõ önöknek.

Egyedül januárban - a Fidesz szakértõinek számításai szerint - öt százalékos volt az infláció. Szeretném idézni a gáz-, a gyógyszer-, a benzin-, a buszjegy-, a vonatjegy-, a postai szolgáltatások, a telefon, a kötelezõ felelõsségbiztosítás, a közmûvek szolgáltatásainak ára eddig nem látott méretekben emelkedik.

Februárban a mai és a holnapi fizetésnap azért sokkoló a magyar középosztály számára, mert most derül ki, hogy az adókulcsok emelkedése mekkora összeggel fosztotta ki a családi kasszát.

Márciusban az MSZP-SZDSZ csomagjának évfordulójára Bokros Lajos ígéri a harmadik csapást, az immár átfogónak nevezett nyugdíj- és egészségügyi reformot. A szoros idõzítés miatt nem valószínû, hogy a tavalyi csomagnál alaposabban elõkészített csomagról lenne szó.

Tisztelt Ház! A Fidesz szerint az 1996-os év két fõ feladatot állít az ország elé. Ez a két fõ feladat, hogy meg kell állítani a magyar családok és a középosztály további lecsúszását, mielõtt az végzetessé válik.

A másik ilyen feladat a Fidesz szerint a már szinte mindenütt felbukkanó korrupció megfékezése.

A kormány másfél éves tevékenységével kapcsolatban elmondható, hogy az a családok helyzete romlásának, a korrupció elburjánzásának a megakadályozására nem képes, sõt azt saját politikájával inkább gerjeszti... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., semmint csökkenti, ezért nem alkalmas ezeknek a problémáknak a megoldására.

A Fidesz ebben a két témakörben elõ fogja terjeszteni a javaslatait. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage