Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szabaddemokraták képviselõcsoportja tisztában van azzal, hogy 1995 a magyar lakosság nagyon széles rétege számára rendkívüli terheket jelentõ év volt. Családok ezrei számára volt az 1995-ös év nehezebb, mint életük bármely korábbi esztendeje.

Ugyanakkor szeretnénk leszögezni azt is, hogy meggyõzõdésünk szerint ezek a nehézségek, ezek a terhek a magyar lakosság széles rétegei számára nem a parlament vagy a kormány döntései következtében jelentkeznek, hanem évtizedek óta halogatott döntések elhalasztása miatt, évtizedek óta felhalmozott ellentmondások miatt. Ezek az ellentmondások nem az elmúlt másfél évben keletkeztek, nem is a '95-ös évben, hanem - ahogy említettem - évtizedek óta halmozódtak fel.

A mostani kormányzatot és a mostani parlamenti többséget az különbözteti meg elõdjeitõl, hogy népszerûtlen döntéseket meghozva is volt bátorsága szembenézni ezekkel az ellentmondásokkal, volt bátorsága változtatni azon a pályán, amelyen az ország az elmúlt esztendõkben haladt, és ennek a változtatásnak a kockázatát is merte vállalni. Vállalta azt, hogy ezért kritika éri, s vállalja azt, hogy ezért számot kell adnia a lakosság elõtt. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy ezeknek a népszerûtlen döntéseknek az eredményei már 1995 végén, '96 elején jelentkeznek. Ezek az eredmények nem a végleges változás eredményei, de mutatják azt, hogy fordulat következett be a gazdaság állapotában.

Itt kell megjegyeznem, hogy szerintem a "gazdasági fordulat" kifejezés nem sokkal illetlenebb, mint a félfordulat kifejezés... (Derültség.).., amit nemrég hallhattunk ebben a Házban.

Ez a kormány el tudta kezdeni a nagy elosztórendszerek reformját, amely reformhoz az elõdeinek nem volt bátorsága. E reform eredményei rendkívül törékenyek. A szabaddemokraták számára ezek az eredmények fontos eredmények, de látnunk kell azt is, hogy ezeket az eredményeket az elkövetkezendõ hónapok döntéseivel tovább kell életben tartani, és ezeken az eredményeken további változtatásokra van szükség.

Úgy érezzük, hogy az eredményekrõl sem illetlenség beszélni. Ma egy évvel ezelõtt, 1995 február elején azt hallhattuk kormánypárti képviselõkként, hogy a kormány túl sötétre festi a képet, túl negatív képet fest az országról a külföld elõtt, és ezzel nehezíti a helyzetünket. Ma azt halljuk, hogy túl szépre festi a képet. Mindkét helyzetértékeléssel, mind a sötét képpel, mind a mostani, valamivel világosabb képpel a külföld elfogulatlan és pártatlan szakértõi értettek egyet, s én úgy érzem, hogy az ország alapvetõ nemzeti érdeke, hogy a külföld bizalmát megszerezze egy olyan gazdasági világrendszerben, ahol a kölcsönös egymásrautaltságban a külföldi befektetõk bizalma az ország jólétének alapját jelentheti. Ez az ország eminens nemzeti érdeke.

Tisztelt Ház! Úgy érzem, fontos lenne, ha azokkal az ellentmondásokkal, amelyekkel ebben az évben szembe kell nézni, a mélyen tisztelt ellenzék képviselõi is szembenéznének. Azok az adatok, amelyekre itt többen hivatkoztak, nem most született jelenségekre utalnak.

Az tény, hogy Magyarországon 1990-ben még 100 foglalkoztatottra 90 inaktív, nem foglalkoztatott jutott, 1995-ben 100 foglalkoztatottra 153 inaktív polgártársunk jut. Ezzel a ténnyel nem szembenézni felelõtlenség. Erre a tényre felelõtlenség azt mondani, hogy tovább halasztható az elosztási rendszer reformja. Tény, hogy 54 százalékot minden munkavállaló a társadalombiztosításra fordít, - nemzetközi összehasonlításban páratlanul magas összeg ez, miközben az átlagos kórházi és egészségügyi ellátás páratlanul gyenge színvonalat mutat nemzetközi összehasonlításban. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Ezzel az ellentmondással, azt hiszem, nyilvánvaló, hogy szembe kell néznünk. (Az elnök poharát ismételten megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Elnök Úr! Egy mondattal befejezem.

Az SZDSZ képviselõcsoportja támogatja a kormány azon erõfeszítéseit, amelyek szembenéznek a realitásokkal, az ország érdekét szolgáló reálpolitikát támogatja a képviselõcsoportunk a jövõben is, és a törvényalkotásban ehhez a kormány számára meg fogjuk adni a segítséget. Köszönöm a türelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage