Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Ház! Horn Gyulának igaza van, a tények az ellenzéki országgyûlési képviselõket nem zavarják.

Azt hiszem, hogy a mai vitában is bebizonyosodott ez, pedig egy olyan új ülésszak kezdõdik itt az Országgyûlésben, amely valószínûleg hosszú idõre meghatározhatja az ország sorsát, s a szocialista képviselõcsoport minden erõfeszítése arra fog irányulni, hogy itt a Házban - és a társadalomban is - létrejöjjenek a komoly változások feltételei.

(16.10)

A mi felfogásunk szerint az Országgyûlésnek munkaparlamentnek kell lennie, így kell tevékenykednie, és a törvényhozásnak a valódi érvek s a tények alapján kell végbemennie.

Természetesen tudjuk, hogy a társadalmat ma önmaga bajai és lehetõségei érdeklik elsõsorban és nyilván azoknak, akik kormányoznak, vagy az országgyûlési képviselõknek ezt figyelve kell a politikai és szakmai döntéseiket meghozniuk. De ezt nem lehet másképpen, mint szakmailag megalapozottan és az igazsághoz híven. Mert mit kezdjünk azzal az MDF választási gyûlési beszéddel, amelyet Szabó Ivántól ma hallottunk, ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy a baromfi kipusztítása az 1992-ben általuk megkötött egyezmény következménye, amikor megállapodtak a GATT-tal abban, hogy 423 millió dollárban korlátozzák az exportszubvenciót, ráadásul ez forintban számolva ki van téve a mindenkori inflációnak és leértékelésnek, és aláírtak egy olyan megállapodást, hogy hat év alatt 36 százalékkal fogják tovább csökkenteni az exportszubvenciót. (Taps az MSZP padsoraiból.) És mit kezdjünk azzal az érvvel, hogy a lakosság fogyasztása csökkent, amely igaz, de hosszú évek után elõször nõtt a végsõ fogyasztás, amely egy ország gazdasági helyzetét alapvetõen meghatározza, hiszen ebben szerepel igazából a beruházások és az export jelentõs növekedése.

Én azt hiszem, talán helyénvaló, ha a tények alapján politizálunk. Engem az sem zavar, hogy Torgyán József március 14-ére összehívta a kormánybúcsuztatót. Helyes, hogy megteszi ezt, hiszen azon az estén valószínûleg búcsút modhat minden olyan reményének, hogy valaha is ebben az országban kormányt alakíthat. (Derültség és taps az MSZP padsoraiból.)

Tisztelt Ház! Feladataink számosak és hosszú idõre meghatározhatják a társadalom helyzetét. Ezt mi, szocialista képviselõk négy pontban szeretnénk megvalósítani ebben a Házban és ebben az évben. Egyrészt az országnak új, koherens, demokratikus alkotmányt szeretnénk alkotni áttekintve a választójog és az önkormányzatok mûködését és a közigazgatás modernizálását, vagyis elõrelépni a parlamentáris demokrácia stabilitása terén. Másodszor folytatni szeretnénk a pénzügyi stabilizációt a bankrendszer, a pénzügyi intézményrendszer és mindenekelõtt az alacsonyabb infláció mellett a forint stabilitása és konvertibilitása érdekében. Harmadszor: '96-ban áttörést szeretnénk elérni a pénzügyi stabilitás mellett az ország teljesítõképességének növelése érdekében, vagyis szeretnénk, ha a gazdasági stabilitás új szintjére lépne az ország a gazdasági szabályozók hosszú távú kiszámíthatóságával, az elvonások és a központosítások alacsonyabb szintjének meghatározásával. S végül úgy gondoljuk, hogy meg kell kezdenünk azt a munkát, amelyet reményeink szerint '98-ig befejezhetünk, hogy az egészségügyi ellátás, a nyugdíjrendszer, a szociális ellátások, valamint az oktatás és önkormányzatok új finanszírozási és mûködési rendszere jöjjön létre, amelynek igazságosabbnak, szolidárisabbnak és mûködõképesebbnek kell lennie, mint a mai.

Tudjuk, s tekintettel vagyunk arra, hogy a reformok a lakosság nagy tömegeit közvetlenül érintik, ezért a szocialista képviselõcsoport ezeket a döntéseket akkor és úgy fogja támogatni, ha azok indokoltságát megfelelõ társadalmi egyeztetés elõzi meg, s bevezetése kellõ társadalmi támogatottsággal bír.

Úgy gondoljuk, hogy '96 döntõ év. Döntõ év az Országgyûlés és a kormány szempontjából, mert a tûzoltás szakaszán túllépve a jövõ érdekében jóval többet tehetünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage