Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Itt Szájer József képviselõtársam megszólalásában keveredett az a kritika, amit a kormánynak címzett, illetve amit a különbözõ kormánypártoknak. Én a magam nevében természetesen csak az SZDSZ részérõl kívánok reagálni erre a dologra, nem a kormány nevében.

Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy téves az a beállítás, amelyik állami temetésnek tulajdonítja Grósz Károly temetését. A kormány képviseltette magát ezen a temetésen, de nem tekintette Grósz Károlyt saját halottjának, és így nem is állami temetésrõl gondoskodott a részére. Képviseltette magát. Mi az SZDSZ részérõl tudomásul vettük azt, hogy különbözõ múltú és különbözõ ideológiai, politikai kötõdésû pártok alkotják ezt a kormányt, és ezért tiszteletben tartjuk azokat a törekvéseket, amelyeket koalíciós partnerünk adott esetben e tekintetben is kinyilvánít.

Szeretném felhívni ellenzéki képviselõtársaim figyelmét, hogy általában azt tekintik nagy bajnak és kritika tárgyának, ha a két koalíciós párt között koalíciós vita van különbözõ ügyekben, és akkor arról szól a történet, hogy miért vitatkoznak egymással a koalíciós partnerek ahelyett, hogy fontos kérdésekkel foglalkoznának. Abban az esetben, amikor nem vitatkoznak egymással a koalíciós partnerek, mert nem tekintik az ország jövõje szempontjából meghatározó jelentõségû ügynek a sajnálatos családi tragédiát, akkor ezt tekintik kritika tárgyának. Úgy gondolom, méltatlan ez egy politikai küzdelemhez. Méltatlan, hogy egy családi tragédiát ilyen módon használjanak fel.

Utolsó megjegyzés: külön csodálkozom azon, hogy Szabó Iván az MDF nevében is kritika tárgyává tette ezt a gesztust a kormány részérõl, hiszen neki, illetve pártja többi tagjának emlékeznie kellene arra, amikor Pozsgay Imre az akkori kormány, nevezetesen annak miniszterelnöke... (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.) ... Grósz Károly üdvözletét vitte a lakitelki találkozóra, és akkor ezt nem tekintették felháborító eseménynek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage