Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés!

A T/1871. számú törvényjavaslat formailag az 1990. évi LV. törvényt, a képviselõk jogállásáról szóló törvényt kívánja módosítani. Tartalmilag a képviselõk összeférhetetlenségére vonatkozó komplex szabályokat foglalja magában.

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy Magyarországon 1946-ban alkották meg utoljára komplex módon a képviselõk összeférhetetlenségére vonatkozó szabályokat. Azóta, illetve 1949-et követõen a képviselõk összeférhetõsége volt a fõszabály, a politikai rendszer jellegébõl és logikájából következõen nem szétválasztani kívánták a hatalmi, gazdasági, politikai pozíciókat, hanem koncentrálni.

Tulajdonképpen ennek a törvénytervezetnek az az egyik célkitûzése, hogy a nemkívánatos hatalmi, szervezeti és pozicionális összefonódásokat, a gazdasági és a politikai élet egymásba csúszását megakadályozza, egyúttal biztosítsa a képviselõk függetlenségét és a képviselõk önállóságát.

Hat párt képviselõi folytattak több mint egy éven keresztül egyeztetõ szakértõi megbeszéléseket. Végül is a felsorolt pártok felsorolt képviselõi jegyzik ezt a törvényjavaslatot, és abban bízunk, hogy a törvényjavaslat sajátos formája ellenére - mivel az különbözõ megoldásokat tartalmaz - a bizottsági viták és a parlamenti viták során közeledni fognak az álláspontok, és megszületik Magyarországon 1946 után 1996 tavaszán egy komplex összeférhetetlenségi törvény, amely az indokolásban megtalálható szabályozási célkitûzéseket meg fogja valósítani.

Mindezekre tekintettel beterjesztõ társaim nevében is kérem, hogy a parlament támogassa a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételét, és vegyenek részt képviselõtársaim mind a bizottságokban, mind a parlament ülésén a törvényjavaslat jobbításában és javításában. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage