Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Pécsi Ildikó és Dögei Imre képviselõtársaimmal együtt azért kényszerültünk a társadalombiztosításról szóló törvény módosítására önálló képviselõi indítványt elõterjeszteni, mert megítélésünk szerint a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény 46. §-ának 1993-ban történt kiiktatása egyes nyugdíjasokat diszkriminál más nyugdíjasokkal szemben.

Mirõl van szó? A hatályos társadalombiztosítási törvény értelmében az igénylõnek joga volt kérnie öregségi nyugdíja összegének újbóli megállapítását, ha az igénylõnek a nyugdíj megállapítása után szerzett szolgálati ideje alatt legalább 36 havi keresete volt. Ezt a rendelkezést az 1990. május 2-án hivatalba lépett Országgyûlés 1993-ban akként módosította, hogy lényegében önmagára szûkítette ennek a törvénynek a számára kedvezõ alkalmazását, ugyanis kimondta, hogy ez a lehetõség 1996. március 1-jén megszûnik.

Tehát az 1993-ban történt módosítás a nyugdíjasokat két nagy csoportra osztotta: egy szûk, kedvezményezett csoportra, továbbá a társadalom nagy részére. Úgy gondolom, hogy a társadalom döntõ többségének igényét nem lehet szembehelyezni a társadalom kisebb részének privilégiumaival, ezért a tisztelt Háznak ezt a diszkriminációt ki kell küszöbölnie és támogatnia kell a képviselõtársaimmal beadott indítványunkat.

Amikor kérem az igen tisztelt Házat, hogy a diszkriminációt kiküszöbölõ önálló képviselõi indítványunkat támogassa, akkor hivatkozom az alkotmányosságra, továbbá arra a fontos alapelvre, hogy ember és ember között nem lehet különbséget tenni aszerint, (Az elnök csenget.) hogy az 1990-es parlament kívánt számára elõnyöket biztosítani. Mindjárt befejezem.

Úgy gondolom, a Háznak mindig és mindenkire azonos mércéjû (Az elnök csenget.) jogszabályokat kell alkalmaznia. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage