Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársak! Az államtitkár úrnak mondom, hogy a fõnöke, dr. Lakos László miniszter úr által '95. november 8-án - a kormány elõterjesztése itt van - egy csomagban lett..., tehát még egyszer mondom, a szövetkezeteket érintõ törvényre módosítás, és a 2-esben a földtörvény felülvizsgálatával kapcsolatos szabályozási elvek lettek a tisztelt kormány elé beterjesztve. De ez az önök dolga, önök, a koalíciós partnerek tisztázzák egymással.

Amit viszont Francz és Faragó képviselõ úrnak, aktív tsz-elnököknek, termelõszövetkezeti elnököknek mondok, hogy természetesen a termelõszövetkezetekben, amelyek a vagyont nem élik fel, és az ott dolgozóknak, és fõleg a szövetkezeti üzletrész-tulajdonosoknak emberséges módon juttatnak...., nemcsak a tsz-elnök urak zsebre dolgozva kapnak több százezer forintos jövedelmeket, hanem azok a szerencsétlen parasztemberek, akiktõl ellopták, akiket erõszakkal bevertek a szövetkezetbe, és gyakorlatilag a szövetkezeti üzletrészük után semmit nem kapnak, igenis, azok a szövetkezeti egyszerû tagok, nyugdíjasok és fõleg a külsõ üzletrész-tulajdonosok jogosan mondják, hogy ahol felélik a vagyont, a szövetkezet vagyonát a felelõtlen vezetõk, ott igenis sokkal jobb lenne - menteni, ami menthetõ jeligével - a romokból egy új szövetkezetre építeni.

Természetesen, Faragó képviselõ úr, mi is azt szeretnénk, nem vagyunk szövetkezet-ellenesek, a Raiffeisen szövetkezetek, a nyugati típusú beszerzõ, értékesítõ, szolgáltató szövetkezetek, akár a gépszövetkezettõl kezdve, mindenre igen, a szolgáltató szövetkezetek hívei vagyunk. De önöknek ezt kellene, tisztelt kormánypárti képviselõk, két éve már letenni a parlament asztalára, miniszter úr, hogy errõl vitatkozzunk, ne pedig az legyen, hogy 5,2 milliárd forint, amit aszálykárenyhítésre adtak, azt is csak a szocialista típusú termelõszövetkezetek kapták, mert hiteleket õk vettek fel, míg a magánszemélyek többsége sehogy nem jutott hozzá a hitelekhez. Gondoljunk az aszálykár enyhítésére, de az ott 5,2 milliárd forint. De gondoljunk arra is, hogy a mostani állami támogatások többsége, lásd az MFA-pályázat megszüntetése korábban, mindenhol a magángazdaságokat gyakorlatilag diszkriminatív módon érinti. Tehát nincs esélyegyenlõség ma Magyarországon a mezõgazdaságban, a termelõ típusú szövetkezetek még most is sokkal több elõnyt élveznek, mint a családi magángazdaságok, márpedig a jövõ útja a családi magángazdaságoké. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage