Pásztohy András Tartalom Elõzõ Következõ

PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Ház! Nagyon röviden néhány reflexió, visszatérve az általános vitára való alkalmassághoz.

Még egyszer megerõsítem: tulajdonképpen e három-négy pontban megfogalmazott módosító indítvány pontosan azt szolgálja - amirõl többen szóltak -, hogy a mezõgazdaság versenyképességét azáltal is fokozzuk, hogy az eszközöket hatékonyabban lehessen kihasználni, és támogatni az integrációt állami támogatással, és ezért a fel nem osztható alapot létre kellene hozni, vagy megadni a lehetõségét.

A másik kérdés a szerves fejlõdés kérdése. Egy nagyüzemi struktúrából, amelynek megvan a maga eszközrendszere, nem lehet egyfajta 15-20-30 hektáros farmergazdaságot kiépíteni egy vagy két év alatt. Lehet, hogy ez majd kialakul, sõt igény szerint kialakul majd. Például "van"-ból kell kiindulni, és az integrációval, az állami támogatással okszerûen úgy támogatni a mezõgazdaságot, hogy ez a fajta struktúra igény szerint versenyhelyzetben kialakuljon.

Végezetül a nyugati példáról. Nagyon sok minisztert, most a francia miniszter urat fogadta bizottságunk, és különbözõ külföldi partnerekkel tanácskozunk. Óva intenek bennünket attól, hogy mi valami fétisnek tekintsük a nyugati mintát. Nekünk a magyar valós helyzetbõl, az eszközrendszerbõl kell kiindulni, és a csatlakozási pontokat megtalálni az európai integrációhoz. Ez egy szerves fejlõdés, aminek a törvényi garanciáit meg kell teremteni.

Végezetül azt javasolom tisztelt képviselõtársaimnak, figyelembe véve és tiszteletben tartva minden képviselõtársam véleményét - ezt a vitát egyébként egészségesnek tartom -, hogy valahol a szemünk elõtt mégis sejlõdjön fel, hogy most miért is vagyunk itt - a szövetkezeti törvény módosítása okán -, és konkrétabban azokkal a kérdésekkel foglalkozzunk. Ezt úgy is mondom, mint szövetkezetpárti, hiszen magam is abban dolgozom. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage