Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! És különösen tisztelt Bernáth Varga Balázs Képviselõtársam! Azt hiszem, hogy az elõkészítõk nevében nincsen jogom, de azért szeretném megköszönni azt a nagyon alapos és nagyon részletes kritikát, amit a törvény kapott. Inkább azt szeretném kérni mint az önkormányzati bizottság elnökétõl is, hogy a két bizottság között tudjunk egyfajta egyeztetést biztosítani a következõ két hét alatt. Annál is inkább kérem ezt, mert biztosan ön is tudja, hogy nagyon nagyszámú módosító indítvány született a törvénnyel kapcsolatban, és azt hiszem, hogy ezek nagyon sok felvetett kérdésre pozitív választ tudnak adni.

Én most két percben csak azt a két kérdést emelném ki, amelyekkel nem értek egyet - tehát nem a pozitív oldallal.

Az egyik, hogy ez a törvény semmiképpen nem hatalomkoncentráló, és semmilyen hatáskört nem von el az önkormányzati szintekrõl. Ez valóban egyfajta koncentrációt jelent, de csak annyiban, hogy az egyeztetési kötelezettség az egyes ágazatok, miniszteriális szervezetek között a hatékonyságot nagymértékben növeli, de ez nem jelent új eszközöket. Másrészt viszont decentralizálja az eszközök egy jelentõs részét az önkormányzatoknak, amelyek aztán azokat fölhasználhatják, és ezáltal bizony pontosan azt segíti elõ, hogy õk a saját erõforrásaikkal együttesen nagyobb önállóságot élvezhessenek. Tehát nincs semmifajta centralizációs szándék.

Nagyon nem értek egyet azzal, hogy a gondolatmenet jelentõs hányada, tehát a megye szerepe, az önkormányzati szerepkörök, a közigazgatási átszervezést érintõen általában a dekoncentrált szervezeteknek a helye, az önkormányzatok finanszírozásának a kérdése, a helyi adók kérdése, az illetékek és az ezekkel kapcsolatos eljárási jogok és lehetõségek, amik itt elhangzottak most ezzel a törvénnyel kapcsolatba kerüljenek. Én pontosan azt javaslom, hogy ezeket emeljük ki ebbõl, és a területfejlesztési törvény elfogadását követõen - részben az önkormányzati törvény, hozzátartozóan a gazdálkodás kérdései, hiszen az államháztartási reformnak is ez nagyon szerves része - ennek kapcsán gondoljuk ezt újra.

Egyetlenegy mondatot bezárólag, és meg is mondom, hogy miért, mert a megye esetében pillanatnyilag valóban feloldhatatlan az, hogy a megyei önkormányzatnak, a megyei közgyûlésnek nem tagjai az adott megye települései, önkormányzatai - sem a megyei város, sem az egyéb települések -, és ez mindenképpen jelentõs konfliktust jelenthet olyan esetben, amikor az õ illetékességi területükrõl szóló fejlesztést kell végrehajtani.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage