Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Elnöknõ! Hölgyeim és Uraim! A korrekt tájékoztatás kedvéért szeretnék néhány gondolatot az elhangzottakhoz fûzni. A magam részérõl örülök neki, hogy egy nemes versengés indult be a parlamenti pártok között arról, hogy ki tudja jobban módosítani a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, és hogyan válhat ez alkalmasabbá arra, hogy a valódi jövedelmek után adóztasson, ne pedig azokon túl.

Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy kissé keserû szájízzel is nézzük ezt a vitát, ugyanis nemcsak arról van szó, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége már ezen problémák miatt nem szavazta meg annak idején a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, hanem arról is szó van, hogy november 29-ei dátummal Ungár Klára képviselõtársunk a szabaddemokraták nevében egy módosító indítványt is benyújtott. Ez arról szólt, hogy a bérjövedelmekkel egyenes arányban vonják le az adóelõleget, és ebben érvényesíteni lehessen az adójóváírás összegét is. Lényege a javaslatnak az volt, hogy az arányosítás kedvéért ne kelljen végigvárni egy év teljes jövedelmét, hogy ki lehessen számítani, mennyi a bérjövedelem és mennyi az egyéb típusú jövedelem, hanem már folyamatosan, év közben érvényesíteni lehessen az adójóváírást, amelyet ez az új adórendszer, az új adótörvény vezetett be.

Mi most a magunk részérõl kezdeményeztük azt, hogy térjünk vissza ehhez a gondolathoz; nem azért, mert ragaszkodunk ahhoz a megoldáshoz, amit annak idején elõterjesztettünk a Ház elé, hanem azért, mert a magunk részérõl szeretnénk, hogy valamilyen módosítás következzen be. Nem tartjuk megnyugtatónak azt a megoldást, hogy az adóhivatal egy irányelvben rögzítse, milyen módon lehet élni az adójóváírás lehetõségével év közben. Úgy ítéljük meg, hogy mindenképpen törvénymódosításra lesz szükség. Ennek érdekében tegnap az MSZP frakciójának illetékes képviselõivel tárgyaltunk, és megegyeztünk abban, hogy amennyiben a kormány nem nyújt be módosító indítványt, a két koalíciós partner kezdeményezni fogja a törvény módosítását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage