Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Én is örömmel olvastam - mint történelemtanár is - azt az elhatároló jellegû megállapítását, amely nem engedi visszahozni (sic!) az egypártrendszer idején már egyszer eltörölt érettségit. De akkor tulajdonképpen a társadalom nagyobb része - ugyan ógva és mógva -, de el kellett hogy fogadja az erõszaknak megfelelõ döntést, mégis volt a magyarságban annyi tartás, hogy ezt a rendelkezést visszavonásra kényszerítette az egypártrendszerû kormányzattal.

Örömmel olvastam tehát, hogy most nem követtük el ezt a hibát, amennyiben az Országgyûlés helyesen szavaz, és a három variációból a megfelelõ variációt fogja választani, mert a nemzeti érzéseinknek és a nemzettudatunknak egyik leglényegesebb és legfontosabb kérdése a történelemnek az érettségi tárgyak között, de az életünkben való megjelenése is.

Engedjék meg, hogy még azt is elmondjam, hogy tulajdonképpen az A- variációnak - ahol van történelem - még a tételsorát sem tartom kifogástalannak, hisz' belõle például olyan anyagrészek nem kerülnek kifejtésre, amit ebben az évben ünnepelni fogunk, tehát a honfoglalásnak és a honfoglalást megelõzõ idõknek részletesebb kifejtése. Talán ebben az évben ez nagyon indokolt lenne.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage