Horn Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Csak nagyon röviden két dologra szeretnék reagálni ebben a vitában. Egyrészt hadd jelezzem, hogy nincs a kormánynak olyan álláspontja, amely az érettségi eltörlésére vonatkozna, nem került a kormány elé ez az ügy.

Pokorni Zoltán megjegyzését annyiban hadd igazítsam ki, hogy az a tervünk, hogy a törvénymódosítás során ez viszont alternatívaként ide fog kerülni a parlament elé. Az érettségi ügye - hasonlóan a nemzeti alaptanterv elfogadásához - ne egyszerûen a miniszter feladatköre legyen, hanem kormányszintû elfogadásra kerüljön, mert így nagyobb felelõssége van a dolognak, és ez benne lesz a törvény módosításának a csomagjában, ami tavasszal ide fog kerülni.

Remélem, hogy az érettségi tartalma nem a parlamenti képviselõk vitája során fog eldõlni. Nagyon bízom abban, hogy nem a parlament fog dönteni olyan szakmai kérdésben, hogy mibõl és hogyan kell érettségit folytatni.

Azt azonban nagyon furcsállom, hogy ebben az országban lassan már nem is lehet szakmai vitát folytatni. Abban a pillanatban, amikor valakik végiggondolják a lehetséges alternatívákat, a másik oldalon felzúdulás van. Õ maga egyébiránt - ezt Pokorni Zoltánnak mondom - lenyilatkozta - hogy szépen mondjam - az ellenkezõjét, mintha én magam bármikor is azt képviseltem volna, hogy ne legyen - mondjuk - történelembõl érettségi. Soha nem gondoltam olyat, hogy ne kelljen Magyarországon történelembõl érettségizni. Ha valamikor, akkor most igazán kell történelembõl érettségi. És nemcsak a mohácsi vész miatt, hanem 1956 miatt, meg mondjuk a hatvanas-hetvenes évek miatt nagyon is szükséges, hogy a diákok 18 éves korukban számot adjanak arról a társadalomképrõl, ami kialakult bennük, arról, hogyan látják õk maguk a mohácsi vészt abból a szempontból, hogy mennyire határozza meg a mai életüket ez, hogyan kapcsolódik ez ahhoz a világhoz, amelyben mindannyian itt és most jól vagy rosszul élünk - tehát soha nem mondtuk, SZDSZ-es részrõl sem.

Nagyon furcsa az, hogy itt mentegetõzni kell ebben az ügyben, mintha mi azt mondtuk volna, hogy el kell törölni a történelem érettségit. Azt azonban engedjék már meg a szakmának, a szakma képviselõinek, hogy alternatívákat végiggondoljanak! Ne legyen már politikai botrány abból, hogy emberek szakmai hitelességgel különbözõ alternatívákat tesznek az asztalra! Önöknek akkor lenne igazuk, ha oda jutottunk volna, ha ez a szakmai koncepció - ami többféle alternatívát tartalmaz - a miniszter, vagy bármiféle bizottság által elfogadott módon került volna ki a terepre. Nem ez történt, kérem szépen! (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idõ lejártát.) Befejezem, elnök asszony.

Nagyon szomorú év elé nézünk az idén is, ha úgy kell dolgoznunk, hogy nem lehet szakmai vitákat folytatni ebben az országban. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage