Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Sajnálatos módon nem sikerült meghallgatnom Akar László államtitkár úr nyilatkozatát az ügyben, hogy hogyan kívánja az adórendszert megváltoztatni. Mégis azt kell hogy mondjam, hogy az elõzõ vita meggyõzött arról, hogy mégis fel kell szólalni. Hiszen az érettségirõl volt szó az elmúlt pár percben, és itt többször úgy tûnt, mint hogyha a képviselõk elfelejtették volna, hogy augusztus folyamán a magyar kormány, vagy a Mûvelõdési Minisztérium egy olyan érettségi koncepciót tett le, amiben csak három tárgy volt kötelezõ: a magyar nyelv, irodalom nélkül, a matematika és egy idegen nyelv. Ehhez képest természetesen javult a koncepció és azt gondolom, hogy bízunk a miniszter szavahihetõségében, bár meg kell hogy mondjam, hogy e Ház falai között az elõzõ miniszter már elmondta, hogy olyan koncepció nem lesz, amiben a történelem egyáltalán nem szerepel.

Én most mégis egy másik kérdést szeretnék felvetni, hogy lesz-e egyáltalán érettségi elnök Magyarországon, lesz-e a közoktatásban és a felsõoktatásban megfelelõ tanárellátottság, illetve mi történik azokkal a tanárokkal, akik most, már a mostani fizetésükben 3000-4000 forinttal kevesebbet kaptak, mint amit kellett volna kapniuk, hiszen voltak olyan balgák, vagy voltak olyan tisztességesek, hogy bevallották, hogy lesz egyéb jövedelmük is. Az elmúlt idõszakban már ezt elmondtuk, és én magam is elmondtam december folyamán, hogy ez az adótörvény számtalan helyen rendkívüli nehézséget okoz. Hadd mondjak el egy-két példát önöknek, hogy érzékeltessem a nehézséget.

A MÁV által mûködtetett szakközépiskolában, ahol a MÁV dolgozói tartanak órát, gyakorlati foglalkozást, ami nagyon helyes, hiszen ennek következtében a való élettel ismerkednek meg a tanulók, február 1-jétõl lehet, hogy nem lesz gyakorlati foglalkozás, hiszen nehezen várható el attól a MÁV-dolgozótól, akinek a fizetése így 3000-4000 forinttal csökken, hogy pluszmunkát vállal fel.

A magyar oktatásügyben számtalan esetben a szakképzésben, de nemcsak a szakképzésben, hanem a középiskolákban is nagyon sok óraadó vesz részt. Ezek az óraadó kollégák 3000-4000 forintos fizetésért, vagy többletjövedelemért, vagy megbízási szerzõdésért vállalják azt, hogy heti két-három órát tanítanak, természetesen felkészülnek erre az órára, illetve foglalkoznak a diákokkal. Ha ezt a munkát vállalják, akkor ennek következtében jóval alacsonyabb lesz a fizetésük, és ma már körbejár az országban egy kis fecni, amiben a pedagógus vagy a megbízott ember vállalja, hogy ingyen tanít, és ezért semmiféle ellenszolgáltatást nem vár.

Lehet, hogy ez a magyar kormánynak a terve, hogy nagyon sokan vállalják az ingyen munkát. De kérem, ezeknek az embereknek a fizetése bruttó 30 000 forint. Nemrég az egyik kollégám kiszámolta, hogyha 30 000 forintos bruttó fizetésébõl él meg, akkor jelenleg havi 4000 forint adót fizet be. Ha január 1-jén közölte, hogy mellékfoglalkozása is lesz, vagy egyéb jövedelme is, akkor a fizetésébõl közel a dupláját, vagyis 8000 forintnyi adót vonnak le. Most nem 23 000-24 000 forint nettó fizetése van, hanem 19 000-20 000 forint nettó fizetése. Elvárható-e, hogy a pedagógusok ingyen dolgozzanak, elvárható-e, hogy ennek következtében rosszabbul járjanak, és majd a jövõ évben visszaigényeljék vagy visszakapják ezt a megemelkedett adóelõleget?

Jelen pillanatban számos önkormányzat azzal küszködik, hogy lesz-e érettségi elnök. Mi egy érettségi elnöknek a feladata? Nagyon sok. Hiszen át kell tekinteni az összes dolgozatot, ezenkívül részt vesz az elõzetes megbeszélésekben, majd vizsgáztat, és ennek következtében a végsõ jelentését is megadja, hiszen ezzel lehet majd az érettségit javítani. Ezért közel 10 000 forintos jövedelem illeti meg az érettségi elnököket. Vagyis azt lehet mondani, hogy egynapi 10 órás munkáért kap 1000-1500 forintot. Azt hiszem, nem magas fizetés. Az új adótörvény szerint azonban nem kapja meg ezt a pénzt, sõt már január 1-jétõl kevesebb lesz a fizetése.

Én úgy hiszem, hogy nem várható el a magyar közoktatásban senkitõl, hogy ingyen vállalja ezt a munkát, és nem várható el a felsõoktatásban sem, és akkor az egész érettségi koncepció dugába dõl, hiszen szó nincs arról, hogy a felsõoktatás és a közoktatás közösen végezze ezt a munkát.

Ezért kérem a kormányt, hogy ne halogassa az intézkedést és nagyon sürgõsen módosítsa az adótörvényt. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage