Magyar Bálint Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MAGYAR BÁLINT mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársam! Én azt hiszem, hogy a koalíciós pártok és a kormány is fontosnak tartják ennek az évfordulónak, az '56-os forradalom és magyar szabadságharc 40. évfordulójának a méltó megünneplését.

Éppen a múlt héten volt egy beszélgetés Göncz Árpád elnök úrral, amelyben maga az elnök úr kezdeményezte ennek az évfordulónak a megfelelõ megünneplését. Ennek kapcsán merültek fel egyébként emlékmûtervek is, amelyekrõl a kormányzat az elkövetkezõ idõben rendkívül hamarosan dönteni fog. De tudtom szerint a Nagy Imre téren a nyáron szintén felavatásra kerülne a fõváros kezdeményezésére egy '56-os emlékmû. Ezen kívül a millecentenáriumi megemlékezések sorozatában több olyan kiállítás is lesz, ami '56-tal erõsen összefügg és kifejezetten ennek a megemlékezésnek a célját szolgálja.

A Mûcsarnokban október és november folyamán külföldi és magyar mûvészek '56-os képzõmûvészeti alkotásait állítják ki. Májusban adják át Miskolcon a felújított Miskolci Galériát, amely a Mûcsarnok után talán az ország egyik legnagyobb kiállítási csarnoka és terme, ahol Szalay Lajosnak, a nemrég elhunyt híres grafikusmûvésznek a mûveibõl rendez kiállítást, és Amerikából egy '56-os szobrot is kiállítanak ott.

'56 tiszteletére külföldön, részben Milánóban a kulturális intézetek szervezésében és közremûködésével egy nagyszabású programsorozat lesz, amelyen a magyar részvétel is megfelelõ lesz. Lesz '56-os fotó- és képzõmûvészeti kiállítás, és a milánói filmhéten '56-tal kapcsolatos magyar filmalkotások is részt vesznek.

Köszönöm szépen, hogy felhívta minderre az Országgyûlés és a közvélemény figyelmét, de ezt a fontos eseményt mi is figyelemmel kísérjük és megpróbáljuk a tõlünk telhetõ eszközzel elõsegíteni ennek megfelelõ megünneplését. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage