Monostori Endre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MONOSTORI ENDRE, a nemzetbiztonsági bizottság többségi álláspontjának elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A nemzetbiztonsági bizottság a múlt hét szerdai ülésén tárgyalta meg a javaslatot, és a többség a javaslatot általános vitára alkalmasnak találta.

Két indok, két fõ szempont volt, amiért a többség alkalmasnak találta: az egyik az, hogy a többség szerint megfelel a javaslat azoknak a kritériumoknak, amelyeket a jogszabály az általános vitára való bocsátás kérdéséhez fûz. A másik kritérium pedig az volt, hogy az Alkotmánybíróság által kifogásolt pontokon korrigálja azokat a hibákat, amelyeket az Alkotmánybíróság alkotmányossági szempontból hibáknak tartott.

Természetesen a bizottságban is felvetõdtek azok a kérdések - fõleg az ellenzéki képviselõk részérõl -, amelyek már ebben a témában az elõzõ vitákban is elhangzottak. Nevezetesen két fõ kérdéscsoport körül alakultak ki viták: az egyik az átvilágítandó személyek köre. Ebben az volt a többség álláspontja, hogy ez a kérdés nem alkotmányossági kérdés, hanem elsõsorban politikai kérdés; tehát emiatt a törvényjavaslat általános vitára még alkalmasnak tûnik és alkalmas.

A másik kérdéscsoport, amely körül a vita továbbfolytatódott, az, hogy milyen legyen a nyilvántartások nyilvánossága, illetve azok nyilvánosságra hozatala. A többségi álláspont az volt, hogy ezek a kérdések nem olyanok, amelyek megkérdõjelezhetnék a törvény általános vitára való bocsátását, ezért a többség úgy döntött, hogy a törvény általános vitára alkalmas. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage