Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségének elõadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Az emberi jogi bizottság kisebbségi véleményének ismertetésére formai okok miatt kerül sor. Az emberi jogi bizottság ugyanis tavaly akkor tárgyalta ennek a törvényjavaslatnak az általános vitára bocsáthatóságát, amikor ez az Országgyûlés tárgyalta Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum képviselõje által elõterjesztett, ugyanezen tárgykörre vonatkozó törvényjavaslatot.

A kisebbségnek az volt az álláspontja, hogy figyelemmel a Házszabályra, figyelemmel a demokrácia íratlan szokásjogára, mindaddig, ameddig nem dönt a Ház Balsai István törvényjavaslatáról, addig ugyanabban a tárgykörben egy újabb törvényjavaslat általános vitájáról ne essen szó. Ne hangozzanak el érvek ellene és mellette, mert bár vannak közöttünk jósok, akik már akkor megmondták, hogy Balsai István javaslatát le fogja szavazni a szocialista- szabaddemokrata kormánytöbbség, talán mégsem ildomos ezt elõre bejelenteni, formailag, látszólag azért bízunk abban, hogy mindenki a szavazáskor alakítja ki lelkiismeretének megfelelõen az álláspontot.

Balsai István törvényjavaslata rövid, messze nem dicstelen pályafutást ért meg, mert leszavazta a Ház. Utána elég hosszú szünet következett. Ez alatt a szünet alatt lett volna módja az emberi jogi bizottságnak - hiszen kétszer is összeült -, hogy állást foglaljon ebben a kérdésben. Azonban mégis azt kell mondani, hogy akkor a jelen lévõ többség úgy gondolta: pipáljuk ki ezt a témát, ne hallgassuk meg a kisebbség alkotmányossági kifogásait, legyen szavazás errõl a kérdésrõl. Sajnos, azt kell mondani - amit tegnap az Országgyûlésben a miniszterelnök úr mondott -, hogy csak egy erõs kormány ismerheti be a hibáit; ez való igaz, mert ez a kormány és ez a kormánytöbbség soha nem ismeri be a tévedéseit. Nem ismerte be a tévedéseit akkor, amikor nem adott módot és lehetõséget arra, hogy az emberi jogi bizottság kisebbségben lévõ tagjai érdemben kifejthessék ellenvéleményüket.

Ezért a kisebbségi vélemény mindössze arra szorítkozhatott, hogy a magyar parlament történetében ismét indokolatlanul - ezt hozzá kell tennem és még egyszer hangsúlyoznom kell - olyan erõfölény lett kimutatva, ami a fizikai túlsúlyt jellemzi, de az általános vita során a szellemi túlsúlyt majd a kisebbség fogja felmutatni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban, zaj a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage