Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt évben a kormány jelentõs támogatást adott a sertéstenyésztõknek, mind az új beállított anyakoca után, mind a férõhelybõvítés után együttesen mintegy 19 ezer forintos támogatást kaptak a tenyésztõk. Joggal hihették ezek után a gazdák, hogy a kormány végiggondolta azt, amit mond, és hihetnek abban, hogy Magyarországon van piaca a sertéshúsnak. Tulajdonképpen miniszter úr szó szerint mondta is nekik, hogy a kormány törekszik a termelés, az értékesítés és feldolgozás biztonságára.

Sajnos az ez évben történtek nem igazolják sem a miniszter úr, sem pedig a kormány intézkedéseit. Az elmúlt idõszakban Magyarországon 30-40 forintot esett az élõ sertés felvásárlási ára, de sajnos ez is legtöbb helyen csak ígéret maradt, mert ez is majd valamikor megtörténõ üzletnek minõsül - ugyanis nem veszik meg a sertéseket.

A gazdák pedig várnak. Várják, hogy történjen valami, mert ha nem - mondják õk -, akkor nemcsak a hízósertést, hanem az anyakocát is levágják, mert leesett a malac ára, ebbõl adódóan nem érdemes az anyakocát tartani. Ha pedig az anyakocákat kivágják, akkor még több eladatlan hús keletkezik a húspiacon, és természetesen jövõre vagy az év második felében még kevesebb, tehát hiány lesz.

Mindezek elõrebocsátásával kérdezem miniszter urat: kíván-e a kormány tenni valamit a vágásérett sertések fölvásárlása érdekében? Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage