Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány az 1102/1995. számú határozatában, illetve a 173/1995. számú rendeletében szociális ellátásként "Nemzeti helytállásért" elnevezésû pótlék bevezetésérõl rendelkezett azok számára, akiket 1956-os emlékéremmel vagy emléklappal, vagy "Nemzeti ellenállásért" emléklappal tüntettek ki. A szociális ellátásként adandó pótlék havi összege 500 forintnál kevesebb nem lehet, illetõleg az érintett személy havi nyugellátását a pótlékkal havi 25 ezer forintra kell kiegészíteni. Meghatározott feltételekkel a pótlékra az érintett személy özvegye, özvegy hiányában pedig túlélõ szülõje is jogosult.

Az 1956-os emlékérem és az 1956-os emléklap, amelyeket az 1991. évi XLIII. számú törvény alapított, az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc idején a nemzet szolgálatában és a haza védelmében szerzett érdemek elismeréseképpen adományozható. A Nemzeti Ellenállásért emléklap, amelyet a 39/1995-ös számú kormányrendelet alapított, azon személyeknek adományozható, akik az 1939. szeptember 1-je és 1945. május 9-e közötti idõszakban Magyarországon a fegyveres vagy fegyver nélküli antifasiszta ellenállási, illetõleg partizán mozgalomban tevékenyen részt vettek.

Mint azonban az elmondottakból látható, a jelenlegi kormány által elrendelt szociális ellátásból kimaradtak azok a személyek, akik 1945. május 9. és az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc közötti idõszakban szereztek érdemeket a nemzet szolgálatában, vagyis ebben az idõszakban estek áldozatául a diktatúrának, vagy szenvedtek politikai okból börtönbüntetést, vagy más súlyos jogkorlátozást azért, mert hûek voltak a szabadság eszményéhez.

Kérdezem miniszter urat, hogy a volt politikai elítéltek javára elrendelt szociális ellátásból miért maradtak ki az 1945 és 1956 közötti elítéltek, és lát-e a kormány módot arra, hogy õket is szociális ellátásban részesítse a többiekhez hasonlóan.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage