Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN, környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Asszony! Köszönöm, hogy elfogadta, hogy én tolmácsoljam a KHVM válaszát. Köszönöm továbbá képviselõ asszony elismerõ szavait, és engedjék meg, hogy ehelyütt a kormány nevében én is köszönetet mondjak mindazoknak, akiknek az áldozatos munkájával sikerült az évszázad legveszélyesebb áradását eredményesen elhárítani.

Feltett konkrét kérdéseire pedig a következõket tudom mondani.

Az árvíz okozta károk felmérését az ÁB Aegon biztosítótársaság illetékes területi igazgatósága folyamatosan végzi. Az üzemgazdasági felvételezések a napokban elkészülnek. A részletes kárfelmérési munkákat azonban nehezítik az idõjárási körülmények, valamint az, hogy a területet víz, illetõleg jég borítja. Ezért a kárfelmérés befejezésének idõpontját elég nehéz megbecsülni.

A KHVM az árvízvédekezés tapasztalatairól és természetesen a szükséges intézkedésekrõl kormány-elõterjesztést készített, amely jelenleg államigazgatási egyeztetésen van, és várhatóan február második felében fog a kormány elé kerülni. Az elõterjesztésben többek között szerepel a Békés Megyei Földmûvelésügyi Hivatal által a mezõgazdasági kártalanításhoz elõzetesen 77 millió forintra becsült összeg is. A megállapított kártalanítást a vízügyi igazgatóságok fizetik meg, idõpontja pedig természetesen a kárfelmérés befejezésétõl függ.

A képviselõ asszony említette, hogy indokolt lenne módosítani az árvíz okozta károk megtérítését szabályozó rendeletet - ez a 16/82-es minisztertanácsi rendelet. A javaslattal természetesen egyetértünk annyiban, hogy több mint tizenhárom éve hatályban lévõ jogszabály korszerûségét valóban meg kell vizsgálni. Ennek függvényében az érintett tárcák - mindenekelõtt az FM - egyetértése esetén még ebben az évben sor kerülhet e rendelet módosítására. Hozzá kell azonban tennem, hogy a jelenlegi kárfelmérést és kártalanítást a jogszabály-módosítás semmiképpen nem érintené, hiszen a jogalkotásról szóló törvény szerint nem lesz ennek visszamenõ hatálya.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket és kérem a képviselõ asszonyt, hogy az általam tolmácsolt választ elfogadni szíveskedjen.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage