Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Hetek óta - a sajtóban is felerõsítve - nagy riadalmat kelt Nógrád, Heves, Borsod megyékben az a hír, hogy az M3-as autópálya használatáért a közeljövõtõl pályadíjat kell fizetni. Ha ez megvalósul, ennek nagyon rossz következményei lesznek, amelyeket már most látni lehet. A 30-as úton Gödöllõtõl Hatvanig elviselhetetlen méretû forgalom lesz, felmérhetetlen, felbecsülhetetlen környezeti károkat is okozva. A Budapestre ingázó munkavállalók vagy kétszer annyi ideig utaznak naponta, vagy pedig munkáltatóik máshonnan, olcsóbb helyrõl szereznek munkaerõt. Gyöngyös, Eger, Miskolc piacain azonnal drágulni fognak az élelmiszerek. És lesz egy súlyosabb, nagyon rossz következmény is: egymásnak feszülnek az indulatok Nógrád, Heves és Borsod, Hajdú megye lakói között, mert a távolabbiaknak azt mondják, azért nem épül tovább az autópálya, mert a közelebbiek tiltakoznak, a közelebbiek pedig elkerülõ út híján ezt nem fogják tudni elviselni.

A kormány ezúttal is alapos hatáselemzés nélkül, a problémákkal nem szembenézve készíti elõ ezt az ügyet. A miniszter úr az érintett polgármesterek többszöri határozott kérése ellenére elzárkózott a közvetlen tárgyalástól. Kérdezem én, mi ez, ha nem újabb burkolt adó, hiszen mi, az autópályát használó kelet-magyarországiak már többszörösen megfizettük az útkarbantartás költségeit. Azt pedig nem hiszem, hogy a továbbépítés költségeit nekünk kellene fizetni.

(14.40)

A kérdés tehát az, hogy mikor kell autópályadíjat fizetni: akkor, ha az koncesszióban épül - vagy akkor is, ha nem?

Ez az intézkedés - sok más kormányintézkedéshez hasonlóan - pánikkeltéssel, sajtócirkuszokkal kezdõdik, majd a miniszterelnök atyai megnyugtató szavai után esetleg születik egy rossz kompromisszum.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage