Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Köszönöm, képviselõ asszony, hogy elfogadta a válaszomat, illetõleg hogy én tolmácsolhatom önnek a KHVM válaszát. Igyekszem az ön által feltett kérdésekre konkrétan válaszolni.

Amint az közismert, az M3-as esetében a koncesszióba adás sem a megfelelõ ütemû kiépítést, sem a költségvetés várt tehermentesítését nem biztosította volna. Ennek ismeretében vizsgáltuk meg és hasonlítottuk össze a lehetséges finanszírozási konstrukciókat, s az elmúlt évben ennek alapján döntött a kormány az állami útdíjas rendszer mellett. Ebben a rendszerben az induló tõke 20 milliárd forint összegû költségvetési támogatás, s 30 milliárd forintnyi állami hitelgarancia. Az ütemezett továbbépítéshez hiányzó forrás az útdíj bevezetésébõl származó visszaforgatott tõke, amelynek hiányában e program sem mûködõképes.

Hangsúlyozni szeretném tehát, hogy a gazdasági helyzetünkbõl adódóan bármely finanszírozási konstrukció elõfeltétele a díjasítás. Ezt a körülményt soha nem hallgattuk el, és a díjassá tételt a hivatalos dokumentumok is tükrözték.

Megemlítem, hogy Európa és a világ számos országában alkalmazott módszer az állami forrásból megépített autópálya használatáért a díjszedés. Meglévõ autópálya-szakasz díjassá tételével kapcsolatban azt kell mérlegelnünk: az üzemeltetés, a fenntartás, valamint a továbbépítés terheit továbbra is minden állampolgár viselje, vagy igazságosabb annak áthárítása a jövõben a közlekedõk csoportjára, illetve ezen belül az autópályát használókra? Mi ez utóbbit tartjuk igazságosabbnak. Megjegyezzük, hogy nálunk gazdagabb országok is rákényszerültek meglévõ autópálya-szakaszokon is használati díj bevezetésére.

Másrészrõl viszont igaz, hogy adott települések földrajzi helyzetük miatt voltak haszonélvezõi a díjtalan pályának, legalább ennyire igaz, hogy a díjszedés okozta gondok megoldásában sem hagyhatók magukra. A megoldás szükséges és lehetséges formáit mûszaki, gazdasági és politikai egyeztetésekkel meg lehet és meg is fogjuk találni. Ennek elõkészítése folyamatban van.

Kérem tisztelt képviselõ asszonyt, hogy az általam tolmácsolt választ fogadja el. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage