Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Szabó miniszter úr a közelmúltban a tévében kijelentette: "Ha a fene fenét eszik is, végrehajtjuk az egészségügy reformját." Ez világos, egyértelmû beszéd volt. Ennek ellenére engedje meg, hogy néhány apróságra felhívjam szíves figyelmét.

Évi 40 ezer fõvel csökken az ország lakossága, többen halnak meg, mint születnek. További kórházbezárásokat jelentettek be, melynek során 10 ezer ágy szûnik meg. Több mint 10 ezer egészségügyi dolgozó elbocsátását tervezik. Ebbõl nemhogy megtakarítás lesz, hanem a nekik járó 8 milliárd forint végkielégítést sem tudják kifizetni, mivel nincs mibõl. A tisztiorvosi szolgálat 650 dolgozóját elbocsátották, így már senki nem védi meg a lakosságot a járványoktól. (Felzúdulás a bal oldalon.) A betegek a receptek nagy részét már nem tudják kiváltani, mivel nincs mibõl. Az influenzajárvány alatt eddig meghalt száz ember, nem azért, mert megkapta az influenzát... (Folyamatos zaj a bal oldalon.).., hanem azért, mert a hiányos táplálkozás következtében legyengült szervezetükben szövõdményt okozott. Már a fiatalok is alultápláltak, háromnegyed részük alkalmatlan katonai szolgálatra. A gyerekek az iskolában már nem esznek, mert a szülõk nem tudják étkeztetésüket finanszírozni. (Folyamatos zaj a bal oldalon.) Január 1-jétõl emelkedett a gyógyászati segédeszközökért fizetendõ összeg, mivel a tb a jövõben jóval kevesebb támogatást ad a legelesettebbeknek, legszerencsétlenebbeknek az életben maradásukhoz szükséges eszközeikhez. A vakok, a bénák, az amputáltak, a gerinctöröttek, a süketek számára elérhetetlen lesz egy gyógyfürdõ, fehér bot, tolószék, hallókészülék vagy szemüveg.

Egyetlen kérdésem van miniszter úrhoz: mint az egészségügyért felelõs kormánytényezõ, nem érez lelkiismeret-furdalást? (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage