Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! Válaszát megértettem. A válasza elvi volt, alapvetõen bármely tudományos tanácskozáson... - mindannyian örülhetünk neki. Mindazzal, amit elmondott, vitatkozni nem lehet, az elvileg így igaz.

Én azonban a kérdést a kormány gazdasági-, iparpolitikájáért felelõs miniszterének tettem föl. Következésképpen engedje meg, hogy ennek alapján adjam meg a válaszomat is. Az általam említett 88-as országgyûlési határozat a haderõ átalakításáról, 9. pont a) pontja, haditechnikai programot ír elõ, amelyen én legalábbis azt értem, hogy elkészül egy ilyen program, nyilván valami koncepció alapján - ez nem készült el.

Két határozatot elfogadott a parlament: az egyikben egy 30, a másikban egy 22 milliárd forintos tenderrõl van szó, amelynél az részesül elõnyben, aki a magyar védelmi iparral kooperálni tud - koncepció nélkül nehéz.

Végül az általam említett kormányhatározatból, az egészbõl az az érthetetlen, tisztelt képviselõtársaim, hogy ebben a kormányhatározatban még véletlenül sincs szó az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium semminemû feladatáról. Következésképpen egy üres luftballonnak lehetne mondani mindazt, ami a fegyveres erõk átalakításával kapcsolatosan történik.

Még egy nagyon lényeges dolog, amit szeretnék elmondani: itt nemcsak a Magyar Honvédségrõl van szó, hanem a magyar védelmi iparról, amely a nemzetbiztonság szempontjából meghatározó. Ha a délszláv válság eseményeibõl egyetlen tanulságot vonunk csak le, akkor a régi római kortól napjainkig egyet el kell fogadni: adott helyzetben az ennivalót és a lõszert annak az országnak kell gyártania, amelyiknek a védelmérõl van szó. Legalább ezt az alapvetõ dolgot kellett volna figyelembe venni.

Befejezésül: úgy érzem, többek között mint a honvédelmi bizottság tagja, hogy az általam említett hézagos határozatok... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) ...egyenesen ellentmondanak a honvédelmi törvény 5. és 6. §-ának, ezért elfogadni nem tudom. Tisztelt képviselõtársaimat arra kérem, mivel ezek tények, hasonlóan ne fogadják el az államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

(15.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage