Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Külügyminiszter Úr! A Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megfelelõen a köztársasági elnök úr pártokon felül álló személyiség, akinek külföldi nyilatkozatai mindig a kormány külpolitikáját kell - legalábbis papírforma szerint - tükrözze, és vele egyeztetetten kell hogy nyilatkozzék.

A Külügyminisztérium sajtó és nemzetközi tájékoztatási fõosztálya összeállításában készül egy nemzetközi sajtófigyelõ, amelynek 1995. november 30-i, csütörtöki számának 2. oldalán található egy idézet a hágai Algemeen Dagblad november 28-i számából, és ebben a szemelvényben azt olvassuk, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr a következõket nyilatkozta: "A kormányzó szocialisták szigorú gazdaságpolitikája a kommunista szlogeneket használó ellenzék össztüzében van."

Kérdezem a tisztelt külügyminiszter urat, hogy a kormány hivatalos külpolitikai vonalának tekinthetõ-e, hogy külföldön a magyar ellenzék állásfoglalását lekommunistázzák, vagy a köztársasági elnök úr itt a kormányétól eltérõ, egyedi véleményt nyilvánított nemzetközi fórumon. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage