Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Mindenekelõtt szeretném leszögezni, hogy a köztársasági elnök úr külföldi vezetõkkel idehaza és külföldön folytatott tárgyalásain kifejtett álláspontja, illetve a hazai és külföldi médiában tett nyilatkozatai teljességgel összhangban állnak a kormány külpolitikájával, sõt erõsítik Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Az idézet egyébként pontatlan, ugyanis szerepel benne még egy félmondat, hogy "a kormányzó szocialisták, akik a kommunista pártból jöttek..." - a többi úgy van, ahogy Szabó Iván úr mondta; tehát két összefüggésben szerepel a "kommunista" szó.

Az eredeti szöveg a hangszalag tanúsága szerint - amit szívesen bocsátunk frakcióvezetõ úr rendelkezésére - a következõképp hangzik: "Magyarországon az a komikus helyzet állt elõ, hogy egy szocialista vagy egy szocialista irányzatú kormányzat - pragmatikus gondolkodásának hála - elég bátor volt ahhoz, hogy felépítse a kapitalizmust, mert más út nincs, és jobbról, széljobbról támadják kommunista jelszavakkal."

Göncz Árpád tehát sem a cikk, sem a hangszalag tanúsága szerint nem kommunistázott le senkit, kommunista jelszavakról beszélt, pártokat sem nevezett meg, úgyhogy nem tudom, frakcióvezetõ úr milyen inget próbál magára illegetni. (Derültség a bal oldalon.)

És még valami: az elõzõ kormány ismétlõdõen intézett a köztársasági elnök ellen méltatlan támadásokat - azt hiszem, valamennyien emlékszünk rá. Itt, a parlamentben hangzott el, hogy "bizonyos kérdésekben nem osztottunk lapot a köztársasági elnöknek" - ez a hatalmi arroganciának egy durva megnyilvánulása volt. Egy politikai államtitkár ezért Nyugaton nem másnap, aznap benyújtaná a lemondását. A misszióvezetõk utasítást kaptak a Külügyminisztériumból egy alkalommal, hogy utaljanak a köztársasági elnök alkotmányellenes tevékenységére.

Az új kormány hivatalba lépése óta rendezett a viszony a köztársasági elnök és a kormány között; Magyarország ebben is örvendetesen különbözik egyik-másik szomszédjától. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage