Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valóban kérdést kívánok feltenni a miniszterelnök úrnak, hogy mikor kíván a kormány elköltözni a Parlament épületébõl.

Ennek a kérdésnek elõzménye van, ugyanis múlt év február 7-én kérdést intéztem - akkor is a miniszterelnök úrhoz - ugyanebben a témakörben, ugyanebben a tárgyban. Akkor a kérdésemre a következõ válasz hangzott el Baja Ferenc miniszter úr szájából: "Elvileg a kormány egyetért az ön felvetésével, és mi magunk sem tartjuk azt jónak, hogy a kormányzati szervek a Parlamentben kerültek elhelyezésre. Alkotmányjogilag is, a munkafeltételek szempontjából is egyetértünk az ön felvetésével."

Tisztelt Államtitkár Asszony! Örülök, hogy egyetértenek a felvetésemmel, és örülök annak is, hogy a kormány ezen a kérdésen elgondolkodott; azonban szomorúan kellett tapasztalnom az elmúlt egy év folyamán, hogy a kormány semmilyen szándékot nem mutat arra vonatkozóan, hogy a Parlament épületébõl az idõk folyamán valamikor elköltözzön.

Én ezt roppant aggályosnak tartom. Csak ismételni tudom az egy évvel ezelõtt elmondottakat: összekeverednek bizonyos hatalmi funkciók és hatalmi ágak. A Parlament elõtt tüntetnek különbözõ érdekképviseleti szervek, a lakosság bizonyos csoportjai a kormány ellen, és ezzel nem lehet szétválasztani azt, hogy mi a kormány és mi a parlament funkciója.

Én továbbra is azt a kérdést teszem fel, miután erre az elmúlt egy évben semmilyen jelt nem láttam, hogy mikor kíván a kormány elköltözni a Parlament épületébõl. Megjegyzem, hogy a kormány ma olyan épületrészeket használ, amelyek az Országgyûlést illetnék meg, s az országgyûlési képviselõk elhelyezése több esetben méltatlan az Országgyûlés rangjához és tekintélyéhez.

Én tehát még egyszer megkérdezem: mikor kíván a kormány elköltözni a Parlament épületébõl? Tisztelettel várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage