Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Miközben gõzerõvel dolgozik a kormány propaganda-gépezete, miközben a miniszterelnök és a miniszterek óránként ismétlik el, milyen sikeres és eredményes idõszak áll mögöttünk, azonközben több millió magyar polgár ismerhette meg, tapasztalta meg, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció által elfogadott új adótörvény szerint ezentúl több munkáért kevesebb bért vihet haza. Lehet, hogy ez a kormány számára siker, de a Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója szerint inkább kudarcról beszélhetünk.

Úgy ítéljük meg, hogy az adóelõleg-botrány az MSZP-SZDSZ-kormány hatalmi arroganciájának orvosi lova.

Elõször is: a kormány nem mondhatja azt, hogy nem figyelmeztették. A múlt esztendõ végén a törvény végszavazása elõtt jó néhány ellenzéki képviselõ hívta fel a figyelmet arra, milyen következményekkel járhat az adótörvény elfogadása. Ez azonban nem zavarta a koalíciót abban, hogy a törvényt elfogadja, adójóváírással, a nullkulcs megszüntetésével, a 48 százalékos kulcs bevezetésével.

Másodszor: amikor az idén kiderült, hogy a törvény mégsem jó, a kormány minden eszközzel igyekezett a felelõsséget másra hárítani. Elõször azt hallhattuk, hogy a munkáltatók rosszul értelmezik a törvényt. A felháborodás után nyilvánvaló lett, hogyha 100-ból 95-en értelmeznek egyféleképpen egy jogszabályt, akkor nem öten értelmezték jól és 95-en rosszul, hanem fordítva.

A kormány ezután újabb bûnbakot keresett, az Érdekegyeztetõ Tanácsban, mondván: az Érdekegyeztetõ Tanács egyetértett az szja-törvénnyel. Nos, kezemben van a Magyar Iparszövetség tiltakozása, amelyben cáfolja ezt. Idézem: "Ez nem fedi a valóságot, mert a munkaadók minden alkalommal egységesen léptek fel a személyi jövedelemadótörvény tervezetével szemben."

Harmadszor: úgy ítéljük meg, hogy a felelõsség a kialakult helyzetért a koalíciót terheli, nem a minisztériumi szakapparátust, hiszen a koalíciós partnerek hosszas huzavonája volt az, amely elõidézte a lehetetlen helyzetet, hogy december 27-én jelent meg egyáltalán ez a fontos jogszabály.

Tisztelt Ház! A Fidesz parlamenti frakciója szerint ebben a helyzetben nem miniszterelnöki bocsánatkérésre, nem fizetett adóhivatali hirdetésekre van szükség, hanem törvénymódosításra. Nemcsak a nyugdíjas munkavállalók érdekében, ahogy ezt a kormány-törvényjavaslat kezdeményezése teszi, hiszen ennél jóval többrõl van szó, ennél jóval tágabb kört érintett a kialakult helyzet.

Ezért a Fidesz frakciója támogatja a Surján László nevével benyújtott indítványt, valóban mi is ezt a megoldási módot tudjuk elfogadni a kialakult helyzet orvoslására.

Úgy ítéljük meg, hogy APEH-tájékoztatókkal nem lehet egy törvényt módosítani, nem lehet egy törvény magyarázatára kényszeríteni a munkáltatókat. A Fidesz parlamenti frakciója azonban ezen túlmenõleg úgy ítéli meg, hogy az újra és újra felmerülõ problémák, az újra és újra kialakuló lehetetlen helyzetek az adójogszabályok körül arra utalnak, hogy máshol kell keresni a problémát, a feketegazdaság térnyerése részben az elviselhetetlen adóterhelésbõl következik.

Ezért javasolni fogjuk s a mai napon benyújtjuk azt a törvényjavaslatot, amelyben kezdeményezzük az adóterhek csökkentését, kezdeményezzük azt, hogy a nulla kulcsot a kormány állítsa vissza, kezdeményezzük azt, hogy a 48 százalékos kulcsot töröljük el. Javaslatunk nemcsak a kormány számára oly fontos világbanki ajánlásokkal van összhangban, hanem összhangban van a kormányprogrammal is. Ezért bízunk abban, hogy a koalíciós szavazógép, félretéve azt a szokásos gyakorlatát, hogy pusztán ellenzéki indítványról lévén szó, lesöpör egy javaslatot, ezt az indítványt mindenféleképpen támogatni fogja.

Tisztelt Ház! Végezetül úgy ítéljük meg, hogy számunkra, a parlamenti ellenzék számára nemcsak az a fontos, hogyha külföldön dicsérik a magyar gazdaságot, hanem az is fontos, hogy ebbe a magyar állampolgár ne rokkanjon bele. Ezért nem további adóemelésekre, hanem adócsökkentésre van szükség. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage