Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Eörsi Mátyás elnök úr meglepett a felszólalásával. Nekem nincs tudomásom arról... (Derültség a bal oldalon.).., hogy a határon túli magyar szervezetek vezetõi tiltakoztak volna az ellen, hogy Magyarország az autonómia-koncepcióról politikai vitanap keretében tárgyaljon.

Nekem az ellenkezõrõl van tudomásom. (Zaj.) A határon túli magyar közösségek igényelnék azt, hogy a magyar parlament plenáris politikai vitanap keretében foglalkozzon a problémáikkal és ezen belül különös hangsúllyal az autonómia-koncepciókról, hiszen a magyar kormánynak az álláspontja - úgy mint egyes kormánypártok álláspontja is - ebben a kérdésben ellentmondásos.

Nem nyilvánította ki egyértelmûen a magyar kormány, hogy támogatja a határon túli magyarság által kidolgozott autonómia-koncepciókat, ezért én azt hiszem, hogy minden egyes politikai erõnek a magyar parlamentben össze kellene a saját koncepcióját is hangolnia a határon túli magyar szervezetekkel, és a magyar parlamenten belül pedig egy vita talán kellõ ösztönzést adna a magyar kormánynak ahhoz, hogy felvállalja a határon túli magyarság által kidolgozott autonómia- koncepciókat.

Ezért én azt hiszem, hogy Eörsi Mátyás szavai több mint nem megalapozottak. Nem gondolom, hogy belpolitikai célokkal megvádolhatóak lennének azok a politikai erõk, amelyek ezt felvetik. Én azt hiszem, egyértelmû nemzeti érdek egy ilyen politikai vitanap, ezen belül pedig az autonómia-koncepcióknak a megvitatása. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage